Förflytta dig till innehållet

SFP i Åbo väljer sin framtid

I dag väljer SFP i Åbo ordförande. Valet står mellan sittande ordförande och en tämligen ny politisk profil.

Det svenskspråkiga Åbo är inte samma sak som SFP i Åbo. De som talar svenska som modersmål i Åbo, har sin politiska hemvist i flera olika partier.

Det som är att intressant med SFP, också i Åbo, är att det också inom partiet finns medlemmar och aktiva politiker med ganska olika syn på hur politikens innehåll ska se ut. När det samlas i grunden olika politiska inriktningar i samma organisation, är det viktigt att hela tiden hitta kompromisser.

SFP i Åbo har många aktiva medlemmar. Den gemensamma nämnaren för medlemmarna är det svenska språket. Partiet har också lyckats tilltala allt flera med ett annat modersmål än svenska. När man tittar närmare på enskilda politiska frågor, märker man att det finns olika åsikter inom partiet.

Enligt portalen Lounaistieto bodde det år 2021 195 124 personer i Åbo, av dessa hade 5,5 procent eller 10 710 personer svenska som modersmål. Andelen svenskspråkiga har ökat en aning de senaste åren. Trots att antalet svenskspråkig har ökat, är de svenskspråkiga inte en stor skara. Andelen personer med ett annat modersmål än svenska eller finska var 12,9 procent eller 25 131 personer.

SFP:s framgång i Åbo i de senaste valen har varit varierande. I välfärdsområdesvalet tidigare i år fick SFP 3 397 röster i Åbo. Det är 4,2 procent av rösterna. I senaste kommunalval fick partiet 4 967 röster eller 5,4 procent av rösterna. I riksdagsvalet år 2019 var antalet röster 6 246 vilket var 5,5 procent av rösterna.

Det är inte riktigt korrekt att jämföra olika val, eftersom upplägget är olika, men någonting berättar i alla fall siffrorna. Om ett parti i ett val får över 6 000 röster och i ett annat val drygt 3 000 röster, finns det orsak att fundera på vad skillnaden beror på.

Riksdagsvalet om några månader blir ett tufft val för partiet i Åbo. Har partiet en möjlighet att upprepa framgången i det senaste riksdagsvalet? Kandidatnominering kommer att avgöra partiets framgång i Åbo. Sittande riksdagsledamot Sandra Bergqvist fick 507 röster i Åbo i valet år 2019, det var femte mest av alla SFP-kandidater.

Ordförandevalet i SFP i Åbo är ett val mellan att fortsätta ungefär som nu eller att välja en annan väg framåt. Skillnaden mellan dessa alternativ är inte helt klar och tydlig för en utomstående iakttagare.

Nuvarande ordförande Anna-Karin Tötterman lyfter fram att hon vill stärka SFP:s liberala högerpolitik och leda partiet till framgångsrikt riksdagsval. Utmanaren Mathias Mattsson vill som ordförande skapa en öppen förening där varje medlems styrkor och kunnande lyfts fram. Han ser en enorm potential i Åbo och vill se mer satsningar på företagsamhet och unga vuxnas välmående.

Inom politiken är det viktigt med alternativ. Nu har SFP i Åbo möjlighet att välja riktning. SFP i Åbo väljer på sitt höstmöte en ordförande de anser att har de bästa förutsättningarna att leda partiet i Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter