SFP går mot välfärdsområdesvalet med klara mål – störst i två områden, näststörst i ett tredje

Störst i Österbotten och Östra Nyland, näststörst i Västra Nyland. Det är med den målsättningen Svenska folkpartiet går mot landets första välfärdsområdesval.
– Svenska folkpartiet vill i detta val ytterligare öka sitt stöd och målet är att nå över fem procent, sade partiordförande Anna-Maja Henriksson då hon presenterade partiets valprogram tillsammans med partisekreterare Fredrik Guseff på fredagen.
Henriksson betonade att vårdfrågor berör alla finländare från födsel till död. Därför måste man kunna garanteras vård på både finska och svenska var man än bor i landet.
Partiet vill se att närservice garanteras, att äldre ska kunna vara trygga i att de får den vård de behöver, och att rådgivningsservicen utvecklas med familjen och barnen i centrum.
– Det är också dags att utveckla våra mindre sjukhus och se till att de får en ny roll i de nya välfärdsområdena. SFP vill inte se några fler stängningar av förlossningsavdelningar i Finland.
Slut på vårdköer
Vårdköerna är en fråga som väcker oro inom många partier, även inom SFP.
Ett sätt att råda bot på köerna är enligt partiet att öka användningen av servicesedlar. Med hjälp av servicesedlar kunde allt fler finländare välja att i stället ta hjälp av den privata sektorn, något som enligt SFP snabbt skulle förkorta vårdköerna.
Enligt Henriksson måste också bristen på vårdpersonal i Finland tas på största allvar. Frågan var enligt henne på tapeten redan under partiets riksdagsgrupps sommarmöte.
– Jag såg redan då att vi går i en riktning som kan blir ödesdiger för vårt land om vi inte tar tag i den. Vi kommer att behöva utländsk arbetskraft, sade Henriksson.
Enligt henne behövs mer personal inom såväl äldreomsorg som sjukvård.
– Vi måste se till att vi ger dem som är villiga att komma till Finland en möjlighet att lära sig finska och svenska. Men då måste vi också vara beredda på att ge avkall på det att man inte behöver tala språken perfekt, sade Henriksson.
– Huvudsaken är att man blir förstådd.
Henriksson betonade dock att språkkraven kan variera beroende vilken typs vård det handlar om.
– Exempelvis på äldreboenden ser jag det som en stor möjlighet. För många äldre är det viktiga att du får någon som bryr sig om dig och kan gå ut med dig, någon som är trygg och trevlig fast den kanske inte talar språket perfekt.
Utgångspunkten är närservice
På kartan över önskade framtida vårdcentraler kan man se en tydlig skillnad till regeringskumpanen Centerns valprogram. Centern betonar i sitt valprogram att minst en vårdcentral måste finnas i varje kommun.
Svenska folkpartiet anser däremot att det inte är möjligt att grunda nya vårdcentraler i alla kommuner, men att det finns alternativa metoder för att se till att alla får den vård de behöver inom rimlig tid.
– Vår utgångspunkt är att vi vill trygga den närservice och de vårdcentraler som finns tillgängliga redan i dag. Utöver det anser vi att det finns skäl att fundera på rörlig service i de områden där vårdcentraler saknas, sade Henriksson.
Enligt Henriksson är det viktigaste att service finns tillgänglig nära och snabbt.
En rörlig vårdcentral kunde enligt partiet vara en buss som görs om för att erbjuda hälsovårdstjänster.
– Man kunde säkert utrusta sådana bussar på många olika sätt. Man kan i dag röra sig världen runt och till och med bo i bussar, så man kan säkert också inreda en buss för hälsovårdstjänster.
För tillfället förbereds en ny landskapsskatt inom Finansministeriet, en fråga som väckt motstridiga åsikter mellan partierna. Enligt Henriksson anser SFP att landskapen själva ska ha möjlighet att avgöra om de vill införa landskapsskatten.
– Hela vården ska enligt oss ändå inte finansieras med skatten, utan den kunde införas utöver den statliga finansieringen.
Henriksson betonade ändå att det viktiga enligt partiet är att den totala skattesatsen inte stiger.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.