Förflytta dig till innehållet

Sexutnyttjade 18-åring, dömdes för människohandel

Arkiv/ÅU
Förvaltningsdomstolen. Inskränk inte rätten för vilken kommuninvånare som helst att besvära sig i planläggningsfrågor. Det blir bara ännu besvärligare då. ÅU-foto

Förvaltningsdomstolen. Inskränk inte rätten för vilken kommuninvånare som helst att besvära sig i planläggningsfrågor. Det blir bara ännu besvärligare då. ÅU-fotoArkiv/ÅU

ÅU-foto


En man dömdes i förra veckan till ett års och 10 månaders villkorligt fängelse för människohandel och våldtäkt vid Egentliga Finlands tingsrätt.
Mannen hade under en knapp veckas tid hållit en ung kvinna fången i sitt hem och tvingat henne till samlag fem gånger. Offret hade nyligen fyllt 18 år.
Förövaren körde också kvinna till tre bekanta, som också utnyttjade kvinnan sexuellt. För det fick förövaren 73 euro av de andra männen. Av rädsla för våld hade kvinnan inte gjort motstånd.
Kvinnan är på grund av sitt hälsotillstånd och utveckling i ett beroendeförhållande till andra.
Domstolen bedömde att det är fråga om människohandel eftersom förövaren utnyttjade kvinnans beroendeförhållande och otrygga situation och att hon var helt och hållet i hans våld.
Salon Seudun Sanomat skrev om fallet i juli förra året. Enligt deras uppgifter bodde kvinnan i ett servicehem i Åbo och därifrån hade hon följt med mannen till Salo.
Rättegången skulle ha hållits redan i juni förra året, men den måste inhiberas på grund av att en av de fyra åtalade männen inte dök upp.
Åklagaren hade yrkat på grov människohandel, men domstolen bedömde att brottet inte överskred gränsen för att vara grovt. En motivering för den lindrigare domen var att brottet skedde under en förhållandevis kort tid, under en vecka.
Mannen är inte dömd för tidigare brott och fick därför villkorligt straff. Han måste också betala skadestånd till offret.
De tre andra männen dömdes till böter. Alla männen bestred åtalet. Domen är hemligstämplad för att skydda offrets identitet.
Lagen om människohandel ändrades i början av 2015. I den nya lagen betonas ännu mera att det inte behöver finnas fysiskt våld med i bilden för att något ska kunna räknas som människohandel. Offret behöver inte heller vara helt och hållet frihetsberövat för att det ska vara fråga om människohandel.
– I den nya lagen ville man betona den roll psykiska påtrycking har, säger Venla Roth, sakkunnig om människohandel på diskrimineringsombudsmannens kontor.
– Offrets beroendeförhållande och otrygga situation och sårbarhet lyfts ännu mera fram.
Hon betonar att lagen nu erkänner att förövaren psykiskt kan ha kontroll över offret utan det behöver vara fråga om ett totalt frihetsberövande.
Om offret är under 18 år räknas det som grov människohandel.
Polisinrättningen i Egentliga Finland behandlar årligen under tio fall av människohandel. Men enligt kriminalöverkommissarie Teijo Ristola beror de låga siffrorna på att det är gränspolisen som utreder de flesta fall av människohandel och vid behov kopplar in Centralkriminalpolisen.
Den största utmaningen för polisen i fråga om att utreda människohandel är att överhuvudtaget få reda på misstänkta fall.
– I de flesta fall är offret utlänning och kommer från länder där man inte litar på polisen. De vågar sällan anmäla fallet till oss. Men de kan också vara rädda för vad förövaren ska göra när denne får veta att en brottsanmälan gjorts, säger Ristola.
Efter att det stora antalet asylsökande kom till Finland år 2015 ökade antalet brottsanmälningar om människohandel.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter