Sexualbrott och en intressant app
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
SAMLAGSKONTRAKT? Jag ser i nyheterna att regeringen i Finland grundat en arbetsgrupp för att titta på sexualbrottslagstiftningen.
Sannolikt på grund av förebild från Sverige.
Det här kan bli intressant det.
I Sverige har Högsta Domstolen i dagarna fällt en man för att han inte hade uttryckligt medgivande av sin partner. Och då lagen i tiden ändrades i Sverige räckte det inte länge innan någon skapade en app, med vars hjälp man kunde upprätta ett ömsesidigt samlagskontrakt. På mobiltelefonen förstås. Det blev en viss uppståndelse kring den appen, men den uppståndelsen lade/lugnade sig rätt så fort.
Så här långt är det ännu rätt så ointressant.
Men om man betänker hur enkelt det är att avlyssna en mobiltelefon så börjar bilden få en lite annan färg. Vi har ju också färdigt en avlyssningslag för det.
Men det är nu inte bara regeringen som vill spionera på folk. Alla världens underrättelsetjänster och de riktigt STORA dataföretagen vill ju också samla in information om folk. Och gör det tydligen också. Facebook bötfälldes nyligen i USA, av alla ställen, för brott mot privatlivet i samband med Cambridge Analytica skandalen. En liten struntsumma på fem miljarder dollar bara. Jo. Miljarder.
Den 22.6.2019 publicerades en artikel, som informerade om att 76 procent av alla appar är behäftade med brister som gör det möjligt att stjäla användarnas lösenord, pengar och text. Artikeln berättar vidare att år 2018 laddades det ner 205 miljarder appar.
En annan, liknande nyhet, publicerades den 10.7.2019. Då hade man hittat 1325 appar som samlade in information om användarnas göranden och låtanden, även EFTER att användarna förbjudit detta.
En fråga som jag har funderat på. Hur säkert är det att betala med mobiltelefon? Bankens/butikens/firmans app må vara säker, men hur kan man vara absolut säker på att inte någon annan app i telefonen kommer åt uppgifter från bankens/butikens/firmans app?
Om det blir lag på att man måste ha ett samlagskontrakt innan man börjar, så öppnar sig möjligheter för de supernyfikna. Och marknad för den/dem som vill göra en app för samlagskontrakt förstås.
Jaha. De gjorde ett samlagskontrakt i går, och två i förrgår. Och nu igen i dag. Där går det häftigt till. Hos paret i våningen ovanför. Hen (den ena) hoppar tydligen över skaklarna också eftersom Hen gjorde att kontrakt med en annan partner i går.
Efterfrågan på falska basstationer kommer sannolikt att öka. Avlagda sådana finns ju redan till salu.
Samlagskontraktet måste ju förstås vara ömsesidigt. Vilket öppnar möjligheterna för män att anklaga kvinnor för våldtäkt. Den dagen då det första sådana fallet kommer till domstolen, ni.
Tror någon faktiskt att då andan kommer på och hormonerna snurrar för fullt att man i det läget börjar fundera på kontrakt? Uppenbarligen så tror någon det.
Följande gång då polisen tillkallas för att någon gör det på en offentlig plats, som t.ex. i en park, så kan man ju fråga sig i vilket skede som det ställs frågan om vederbörande har kontrakt också.
Ingmar Forne
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.