Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Sextio gymnasieelever testar tolv timmar av diplomingenjörsliv i Åbo med tävling och pizza

ungdomar i vita labbrockar

Urho Kosomaa, Reso, Patrik Ingman, Karis, Ida Nordell, fjärde årets naturmaterialstuderande vid ÅA, Hugo Honkonen, Uleåborg, Ella Mattsson, Karleby och Jan Gustafsson, naturmaterialteknik, ÅA. Foto: Carina Holm


Brun pappersmassa eller vit?
Det kan de sextio gymnasieeleverna från stora delar av Svenskfinland välja mellan när de som en del av lördagen med temat ”Upplev livet som diplomingenjör i tolv timmar” ska tillverka eget papper tillsammans med Jan Gustafsson som undervisar i naturmaterialteknik vid Åbo Akademi.
Papperstillverkningen är en del av en satsning vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid ÅA för att göra studierna till diplomingenjör mera kända för finlandssvenska gymnasiestuderande.
Därför har fakulteten för andra året ordnat en tävling för intresserade gymnasieelever, där de tre bästa inte bara vinner fina priser utan också får ett löfte om att de får en studieplats vid fakulteten om de ansöker om studieplats här.

Trenden har vänt

Dekanus Patrik Henelius säger att man har lyckats vända trenden att unga människor inte är intresserade av att studera naturvetenskap.
— I höstas fyllde vi alla nybörjarplatser i kemi- och processteknik och hade också ett bra söktryck på datateknik med två förstahandssökande per studieplats. Naturvetenskaperna har tidigare haft svårt att locka folk, men det är en trend som nu har vänt.
Det beror på flera saker, enligt honom. Det går inte bara bra för varvsindustrin i Åboregionen, utan för hela landets exportindustri.
— Klimatfrågan lockar också. Ett konkret sätt att göra något åt miljöproblem, som handlar om fel molekyler som befinner sig på fel plats är att studera kemiteknik eller IT. Då kan man lära sig rätta till det.

labb, studerande som räknar

Tävlingsdelen om skogsindustrin innehåller flervalsfrågor och räkneuppgifter. Fred Shaw från Ekenäs i förgrunden vann hela tävlingen. Foto: Carina Holm

Tolv timmar ger mer än bara presentationer

Han säger att ungdomarna också vet att det finns jobb, då industrin ropar efter utbildad arbetskraft.
— Evenemanget räcker tolv timmar för vi vill att ungdomarna ska få mer än bara presentationer i ett auditorium. Vi vill också visa att Åbo är en bra studiestad, där det är lätt att gå och cykla och där du kan få överkomligt boende. Därför ingår inte bara tävlingen och praktiska övningar i olika laboratorier, utan också en pizzakväll där äldre studerande kan svara på frågor om studier och studieliv.
Henelius säger att det är oerhört viktigt för fakulteten att få upp ögonen hos gymnasieeleverna för att kemi- och processteknik vid ÅA är intressanta studiemöjligheter.
— Vi vill ge dem en bra och levande bild av vad diplomingenjörsstudierna verkligen är. Intresset för tävlingen var så stort att alla inte fick plats.

Från Uleåborg till Lovisa

Tävlingsdeltagarna kommer från Uleåborg i norr till Lovisa i öster.
ung man i vit labbrock
Patrik Ingman från Karis deltar i tävlingen. Foto: Carina Holm
Patrik Ingman från Karis är abiturient och tävlingsförmiddagen vid ÅA har bara förstärkt hans uppfattning: han vill studera kemi- och processteknik vid ÅA efter gymnasiet.
— Jag tycker om kemi, fysik och matematik och här får en blandning av dem. Jag vet inte vad jag vill jobba med, jag tar studierna först.
Matilda Wik från Vasa är också abiturient och intresserad av att börja studera datateknik vid ÅA.
— Det är mitt första val. Det är intressant och det finns mycket jobb. Samtidigt är det praktiskt och inte bara teoretiskt.

ung kvinna, ungdomar i bakgrunden

Tävlingsdeltagaren Matilda Wik vill studera datateknik. Foto: Carina Holm

Fakulteten har en egen marknadsföringskoordinator

Att rekryteringen av nya studerande är mycket viktig för fakulteten för naturvetenskaper och teknik märks också i och med att fakulteten sedan november 2018 har en egen marknadsföringskoordinator, Eva-Maria Kankainen.
— Syftet är att öka fakultetens synlighet och väcka fler gymnasieelevers intresse för studierna och ge ämnena större synlighet, säger hon, som har varit spindeln i nätet för lördagens tävling, där ungdomarna tävlar i IT, processteknik, naturmaterialteknik och processkemi — det vill säga i de ämnen som finns vid fakulteten.
Gymnasierna kan också få speciella studiebesökspaket med lite teori och mycket labbande.
— Vi försöker också att vi har tutorer från Vasa om vi har en grupp från Vasa på besök. På det sättet vill vi öka intresset bland gymnasieeleverna för oss ytterligare.
14 av fjolårets 53 tävlingsdeltagare sökte in till fakulteten för naturvetenskap och teknik vid ÅA i höstas. I år finns det 45 nybörjarplatser i kemi- och processteknik samt 30 platser för de som börjar studera datateknik vid ÅA.
Vinnare blev Fred Shaw från Ekenäs gymnasium, med Adame Vuorio från Kimitoöns gymnasium på andra plats och Theo Elenius från Jakobstads gymnasium på tredje plats.
Texten uppdaterad 19.1.2020 klockan 10.27 med resultatet. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter