Sexanklagelser på åländsk teater – ”Man har inte känt sig trygg”

34 kvinnor som har varit med i Teater Alandicas uppsättningar vittnar om sexuella trakasserier, inviter och övergrepp kopplade till teatern. I ett öppet brev till styrelsen kräver man förändring.
– Styrelsen har inte tagit det på allvar och sett mellan fingrarna, säger en av kvinnorna.
Nya Åland har pratat med en av kvinnorna som har skrivit under brevet. Hon berättar att en specifik man har utsatt flera av kvinnorna för sexuella trakasserier och inviter.
– Man har inte känt sig trygg vid repetitionerna. På en resa gick det över styr, han tafsade, och gav flera tjejer förslag för att få dem i säng. En form av sexuellt övergrepp hände också, säger hon.
Det visade sig att kvinnor som varit med i olika produktioner med Teater Alandica har liknande erfarenheter, och sammanlagt 34 kvinnor har skrivit under brevet till styrelsen.
– Vi känner att nu räcker det, det har pågått länge nog. Det handlar om en handfull män som gör att det här inte är en miljö vi vill jobba i eller känner oss trygga i, säger hon.
I brevet till styrelsen, som Nya Åland har tagit del av, skriver kvinnorna att de kräver förändring. ”Vi vill att den åländska teaterscenen ska vara en plats där alla kan känna sig trygga och respekterade. Vi önskar att Teater Alandica ser över sin jämställdhetspolicy och vidtar de åtgärder som krävs för att framtida medverkande i produktionerna ska kunna känna sig trygga på, bakom och utanför scenen”, skriver de.
Har ni fått något svar på ert brev?
– Ja, det har vi. Ett helt bra och fint författat svar där man skriver att man ska se över jämställdhetspolicyn, men man säger inte konkret vad man tänker göra. Vi önskar mer konkreta åtgärder, hur styrelsen faktiskt ska förhindra att sådant här händer. Det här är saker som många har vetat sedan tidigare, men de har inte gjort vad som behövts. De har inte tagit det på allvar och sett mellan fingrarna, säger hon, och fortsätter:
– Nu behövs det större åtgärder, man måste rensa i leden. De män som beter sig så här kan inte få vara kvar. De behöver tas bort, annars vill ingen jobba med teatern.
Hon betonar att kvinnorna inte är ute efter att skada Teater Alandicas rykte.
– Det är jättebra pjäser och de flesta män som är med är jättetrevliga och vi har roligt på repetitionerna. Det ska ju få fortsätta, men då måste vi få bort de fåtal som gör att kvinnor inte kan känna sig trygga inom teatern. Det vill vi att styrelsen tar tag i.
”Vi tar det på största allvar”
Styrelsen för Teater Alandica tog upp brevet som en egen punkt på föredragningslistan vid sitt möte i söndags. Det säger vice ordförande Jonas Danielsson.
– Vi hade en ganska grundlig diskussion och beklagar fruktansvärt djupt att tjejer inom teatern känner så. Vi har full respekt för deras upplevelser. Vi har misslyckats.
Hur kommer ni att agera efter att ha tagit del av brevet?
– Vi ska revidera vår jämställdhetspolicy och göra det tydligare vad som är okej och inte okej att göra när man representerar Teater Alandica.
Styrelsens ordförande Robert Liewendahl säger att den nya jämställdhetspolicyn ska läsas upp för alla som ingår i varje kommande produktion.
– Det här är inte saker vi tolererar i våra led. Alla som är med i Teater Alandica ska känna sig trygga och respekterade.

Robert Liewendahl säger också att den man som återkommande förekommer i kvinnornas vittnesmål inte kommer att få några förtroendepositioner eller roller i framtiden.
– Han ska be kvinnorna om ursäkt och styrelsen kommer att be hela ensemblen om ursäkt. Det är vi som är ansvariga, det är ett hårt slag för styrelsen men vi måste ta det på största allvar.
Enligt kvinnorna bakom brevet är det inte någon ny problematik, utan något som pågått länge. Både Robert Liewendahl och Jonas Danielsson säger dock att de inte har känt till att liknande saker hänt tidigare.
– Men jag ifrågasätter inte kvinnornas uppfattning, säger Jonas Danielsson.
– Vi har inte nåtts av informationen tidigare, det är därför vi är så chockade nu. Men det är alldeles klart att vi alla bär ansvar för att det här inte ska upprepas, säger Robert Liewendahl.
Han säger att det styrelsen kan göra är att kraftigt ta avstånd från händelserna.
Hur tror du det här påverkar förtroendet för styrelsen?
– Jag vill bara hoppas på att människor ska känna att vi tar ansvar och att de vågar fortsätta och ser på framtiden med tillförsikt.
Fredrika Fellman/Nya Åland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.