Sex fall av misshandel per dag på allmän plats i sydväst – så förklarar polisen ökningen av väldigt unga misstänkta

I fjol fick polisen i sydvästra Finland in 455 anmälningar om brott mot liv och hälsa där den misstänkta var under 15 år. Det meddelar Polisinrättningen i Sydvästra Finland till vars område landskapen Egentliga Finland och Satakunta hör.
Siffran för fjolåret var 43 procent högre än år 2021 och hela 2,5 gånger högre än siffran för år 2018.
Allmän ökning
Misshandelsfallen har överlag ökat, men inte lika mycket. I fjol fick polisen i sydvästra Finland totalt kännedom om 4 700 misshandelsfall. Det är 21 procent fler än för fem år sedan.
Sedan pandemiåren, då misshandelsfallen koncentrerades till hem och andra privata miljöer, har antalet våldsbrott på allmänna platser nu åter ökat. I fjol registrerade regionens polis drygt 2 100 misshandelsfall på allmän plats.
Det är kring 45 procent av fallen, och utspritt över året är det nästan sex fall per dag.
Samhällets öppning inte enda förklaringen
Polisen konstaterar att ökningen delvis förklaras av att samhället öppnats upp efter pandemin, med bland annat krog- och nattliv och festivaler.
Men det är inte hela förklaringen, säger polischef Risto Lammi.
– Redan nu ser man att särskilt ungdomars tröskel att använda våld i konfliktsituationer har tydligt blivit lägre.
Ökad övervakning – men den bet inte helt
Sydvästra Finlands polis uppger att man ökat övervakningen på allmänna platser särskilt i de större städerna. Det har haft effekt, säger polischefen.
– Under hösten såg man att övervakningen hade inverkan. Situationen på de allmänna platserna lugnade ner sig och misshandelsfallen började sjunka. Då det ännu i juli anmäldes till polisen 317 misshandelsfall som skett på allmän plats, registrerades i december 151.
Men de ungas våldsbrott i regionen fortsatte att öka även under slutet av fjolåret.
Polischef Lammi säger alla myndigheter och samhälleliga aktörer måste samarbeta för att minska ungas våldsbrottslighet. I Åbo har det här samarbetet ökats. Polisen har samtidigt växlat upp den multiprofessionella så kallade Ankarverksamheten.
Tidigt stöd
Enligt polischef Risto Lammi bör man stöda barnen och deras familjer så tidigt som möjligt. Han påpekar samtidigt att det endast är en minimal del av ungdomarna som uppträder våldsamt och att en del av dessa redan har en omfattande brottslig bakgrund och ofta även andra problem i sitt liv.
Den effektiverade övervakningen av allmänna platser kommer att fortsätta. Polisen tror att det förebyggande arbetet minskar antalet larmuppdrag och brottsanmälningar under detta år.
Artikeln uppdaterad och korrigerad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.