Sex disponentbyråers och Disponentförbundets priskartell avslöjad – har rubbat husbolag i hela Finland

Konkurrens- och konsumentverket prickar sex disponentbyråer, deras moderbolag och Disponentförbundet för att ha bildat en priskartell.
Överenskommelsen har trissat upp prisnivån och drabbat en lång rad husbolag på olika håll i landet.
KKV yrkar på påföljdsavgifter för sammanlagt 22 miljoner för Disponentförbundet och sex bolag som har gjort sig skyldiga till brott mot konkurrenslagen mellan åren 2014 och 2017. Frågan hänskjuts nu till marknadsdomstolen som ska behandla fallet.
Följande aktörer har bildat priskartell
Realia Services
Isännöinti Ilkka Saarinen Oy
OP Koti Kainuu
Oulun kiinteistötieto och Suomen Kiinteistöhallinta
REIM Group och REIM Hämeenlinna
Finlands disponentförbund
Priskartellen har kommit till på Disponentförbundets initiativ i samband med gemensamma möten med branschens aktörer.
Startskottet för dessa diskussioner ägde rum på ett möte i Rom 2014, varefter Disponentförbundet och disponentbyråerna kom överens om att förenhetliga prisnivån i branschen.
Detaljerna för överenskommelsen mejslades fram i korrespondens som sköttes bland annat via e-post eller Whatsapp-meddelanden.
— Det handlar om långvarig och systematisk kartellverksamhet. Företagen har samarbetat planenligt för att höja sina priser. De som har betalat för de höjda priserna är i sista hand boende i olika husbolag, säger generaldirektör Kirsi Leivo på KKV.
Har påverkat prisnivån i hela landet
Disponentförbundet har instruerat sina medlemmar att höja sina priser. Uppmaningarna har publicerats i pressmeddelanden och på förbundets egen webbplats.
Disponentförbundet har också utarbetat en strategi som slår fast att prisnivån inom branschen måste höjas. Förbundet har bland annat uppmanat sina medlemmar att debitera tilläggsavgifter för nya lagstadgade uppgifter.
Trots att endast sex företag nu prickas för lagstridiga överpriser, anser KKV att priskartellen har påverkat prisnivån inom branschen i hela landet eftersom flera av de prickade disponentbyråerna har riksomfattande verksamhet.
— Vi vet inte hur mycket priserna har höjts på grund av priskartellen i det här fallet, men forskningen visar att priskarteller i regel höjer prisnivån med i genomsnitt 10 till 30 procent, säger direktör Maarit Taurula på Konkurrens- och konsumentverket.
KKV har kommit priskartellen på spåren tack vare gedigna undersökningar som har pågått i flera år. Avslöjandet bygger på 9 inspektioner, 23 höranden och en genomgång av cirka 17 800 dokument.
Ny konkurrenslag bereds
Priskarteller är inte olagliga enligt finsk lagstiftning till skillnad från till exempel Estland, Norge, Storbritannien eller USA. Konkurrens- och konsumentverket kan alltså endast hänvisa till brott mot konkurrenslagstiftningen.
— I de länder där priskarteller är olagliga är det oftast polisen som utreder den här typen av fall. Hos oss är det en administrativ process där marknadsdomstolen fattar beslut om påföljdsavgifter medan bolagets direktörer inte kan dömas personligen för brott mot konkurrenslagen, säger forskningschef Juuli Broms på KKV.
Konkurrenslagen ska å andra sidan revideras, vilket kan påverka utredningen av priskarteller i framtiden.
— I mitt tycke har Konkurrens- och konsumentverket tillräckligt effektiva juridiska verktyg för att komma åt priskarteller. En kriminalisering av priskarteller finns mig veterligen inte på den politiska dagordningen, säger Taurula.
Enligt KKV kan husbolagen och privatpersoner i efterhand ansöka om ersättningar för att ha betalat oskäligt höga avgifter till de disponentbyråer som har ingått en priskartell. Om disponentbyråerna vägrar betala ersättningar återstår en juridisk process i den lokala tingsrätten.
— Det är fullt möjligt att ansöka om ersättningar, men det är svårt att sia om utfallet, säger Taurula.
Mikael Sjövall/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.