Förflytta dig till innehållet

Seniorer fick vandra virtuellt längs med ån — Åbo testar teknologins möjligheter i Rosenkvarterets servicecenter

Virtuellt någon annanstans. Servicecentret Rosenkvarterets invånare fick testa VR-glasögon som visade dem en 360 graders vy över Aura å.

Virtuellt någon annanstans. Servicecentret Rosenkvarterets invånare fick testa VR-glasögon som visade dem en 360 graders vy över Aura å. Foto: Annina Suominen


– Där är ån, ropar en äldre dam förtjust.
Hon är med och testar en sorts VR-glasögon som tar henne med till olika platser i Åbo. Denna gång är kameran som är kopplad till glasögonen vid ån.
Många av invånarna som bor i servicecentret Rosenkvarteret ville vara med och testa glasögonen som förevisades i går, och gladde sig över upplevelsen. Tillfället var öppet för vem som helst, och även utomstående anlände.
De äldre som inte kan röra sig så bra kan uppleva nya, eller gamla bekanta, vyer med hjälp av glasögonen.
Det är frågan om ett samarbete mellan Åbo stad, Elisa och företaget 360 Mediahouse.
Samarbetet är en del av Åbo stads satsning på att bygga ut 5G-nätverk, som görs av Elisa. Staden utreder just nu hurudana projekt man ska satsa på för att tjäna invånarna så bra som möjligt.
Tuomas Heikkinen, chef för Åbo stads koncernförvaltning. Foto: Annina Suominen

Tuomas Heikkinen, chef för Åbo stads koncernförvaltning. Foto: Annina Suominen


Åbo valdes i år till den sjunde smartaste staden av det amerikanska institutet Future Today Institute, som bedömer teknologi och vetenskap. 5G-satsningen är en del av den fortsatta utvecklingen av staden, konstaterar Tuomas Heikkinen, chef för stadens koncernförvaltning.
Hittills har Åbo stad bara testat VR-glasögonen och fört dem runt till olika ställen där invånarna fått pröva på dem. I slutet av året fattar staden beslut om huruvida glasögonen ska köpas av staden, och var de i så fall utnyttjas.

Möjligheterna är oändliga

Glasögonen har utvecklats av företaget 360 Mediahouse. Vd:n Henrik Helin konstaterar att möjligheterna är oändliga då det gäller VR-glasögon.
– Kameran visar en 360-gradersvy så det är möjligt att använda glasögonen exempelvis på en fotbollsmatch eller konsert. De är kopplade till en kamera, som kan hållas i av en person var som helst, eller sättas fast på till exempel en vägg.
Företaget grundades 2015 och satsar på virtuell verklighet. De började utveckla VR-glasögonen 2017.

360 Mediahouses vd Henrik Helin förevisar VR-glasögonen med tillhörande kamera som de utvecklat.

360 Mediahouses vd Henrik Helin förevisar VR-glasögonen med tillhörande kamera som de utvecklat. Foto: Annina Suominen


 Else-Maj Suolinna ville gärna testa VR-glasögonen som tog henne till Aura å, men säger att hon sist och slutligen föredrar att vara på plats själv.

Else-Maj Suolinna ville gärna testa VR-glasögonen som tog henne till Aura å, men säger att hon sist och slutligen föredrar att vara på plats själv. Foto: Annina Suominen


Åbobon Else-Maj Suolinna, som besökte det öppna evenemanget, tycker att den värld som öppnar sig i de här VR-glasögonen känns ”väldigt naturlig”.
– Man såg trafiken som rörde sig på Aurabron tydligt, säger hon.
Suolinna har testat VR-glasögon förr och är frivillig tutor för stadens IT-rådgivning.
Hon konstaterar att hon gärna testar nya saker men sist och slutligen föredrar att själv vara på plats ute i verkligheten.
Artikeln rättad 27.9 klockan 9.20. Suolinna bor inte på Rosenkvarteret och evenemanget som ordnades var öppet för alla. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter