Senast ställde hon ut i New York, nu ställer hon ut i Åbo – ”Iiu Susiraja får oss att möta våra egna fördomar”

– Iiu Susiraja är en av de riktigt stora kvinnliga fotograferna i Finland, säger Nayab Ikram, konstnär och fotograf, som liksom konstnären och fotografen Susiraja bor i Åbo.
Åbo ser Iiu Susirajas utställning ”Inte så klart som korvspad” på WAM i Åbo tillsammans med Nayab Ikram.
Finlandssvenska Ikram, som är utexaminerad fotograf från Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, säger att alla som har studerat fotografi känner till Iiu Susiraja.

– Hon har ett bildspråk som står ut och som har gjort henne så eftertraktad som konstnär utomlands. Hon är en konstnär med integritet. Utställningen visar surrealism i modern finländsk tappning, säger Ikram.
Känd för sina säregna självporträtt
Iiu Susirajas ”Inte så klart som korvspad” visas i WAM vid åstranden i Åbo till och med mitten av maj.
Susiraja är känd för sina självporträtt, där hon tittar in i kameran med lite tom och oberörd blick, medan hon använder vardagliga föremål på ett oväntat och ofta provokativt sätt.

Den första väggen är en stor installation av hårtorkar och plastblommor. Självporträtt varvas med videoinstallationer, andra installationer och skulpturer i målad brons. Namnen på verken är ofta kluriga och en viktig del av det konstnärliga uttrycket.
– Som fotograf är du begränsad när du jobbar tvådimensionellt med dina bilder. Därför är det inte förvånande att hon skapar installationer för att ta sin konst ut i rummet, säger Ikram.

Hon säger att installationerna och skulpturerna blir en förlängning av den värld som beskrivs i fotona.
– Iiu Susiraja går utanför normen. Hon har skapat sin egen värld som vi som betraktare får se. I och med installationerna får vi också kliva in i den.
Iiu Susiraja
- Bildkonstnär verksam i Åbo, där hon också bor. Född 1975.
- Utexaminerades från Åbo konstakademi 2012 och från Bildkonstakademin 2018.
- De första självporträtten är från 2007.
- Många av hennes verk har fotograferats i hennes hem.
- Våren 2023 hade hon en separatutställning i MoMA:s (Museum of Modern Art) Ps1-galleri och Nino Mier Gallery i New York.
- År 2022 ställde hon ut i Nino Mier Gallery i Los Angeles.
- Hon har också under nyligen ställt ut i Makasiini Contemporary i Åbo och i Museet för Nutidskonst Kiasma år 2019.
- Fick Undervisnings- och kulturministeriets Finlandspris år 2023 och William Thurings huvudpris år 2019.
Delar en oftast privat vardag med tittaren
Det uppstår en spänning i vad som känns bekvämt för oss som tittar.
– Hon delar ju en inblick i vardagen som oftast är privat och som man vanligtvis inte delar med andra. Det är modigt att visa sig så pass sårbar i sitt konstnärliga uttryck. Hennes verk blir en relation mellan kropp och kött, som verkligen utmanar betraktaren, säger Nayab Ikram.

Hon talar om The Female Gaze, den kvinnliga blicken, som en motvikt till den traditionella manliga blicken som betraktar rollfigurer ur ett heterosexuellt manligt perspektiv.
– Susirajas verk handlar om hur kvinnor kan se på sig själva. Det känns inte som om hon skapar sina verk för publiken, utan för sig själv. Som ett slags absurd lek i sin egen värld, som hon dokumenterar.
Från MoMA till WAM
Iiu Susiraja ställde ut på Museum of Modern Arts galleri i New York för ungefär ett år sedan. Hur stort är det?
– Det är fantastiskt! Jag är glad för hennes skull. Att hon nu ställer ut i sin hemstad är väldigt bra, för det är viktigt att konsten görs tillgänglig för många.
Nayab Ikram hoppas därför att Susirajas verk också skulle visas på mindre finländska orter.
– Många finländska konstnärer och musiker är mer etablerade utomlands än här. Det är kanske ett klassiskt finländskt symptom.

Av verken på utställningen gillar Nayab Ikram kanske mest Iiu Susirajas videoinstallationer.
– Det är roligt att få se handlingen bakom stillbilderna. Nu får vi se vad som händer strax före det frusna ögonblicket i ett foto.
På en av filmerna ser vi Susiraja komma in i ett kök, ställa sig framför kameran och börja slå sig på magen med ett mattpiskare.
– Hon tar själv makten över hur hon vill bli sedd och tittad på. Tittar vi verkligen på henne eller är det hon som tittar på oss? Hon utmanar oss utan att förlöjliga sig själv.

”Visar upp sig på sina villkor”
Ikram återkommer till stoltheten i Susirajas verk.
– Hon visar upp sig på sina villkor och har skapat sina egna regler för det: det är så här jag vill bli porträtterad. Hon ger utrymme till kvinnokroppen, utan att försköna den. Dessutom är hon rolig!
Ikram säger att man i Susirajas verk verkligen kan tala om kroppspositivitet.
Hon pekar också på de feministiska referenser som Susiraja använder.
– Hon utmanar våra fördomar om hur kvinnokroppen ska se ut och ofta avbildas. Genom att använda vardagliga attribut ger hon också betraktaren knytpunkter, som man kan känna igen sig i. Det handlar också om ett slags råhet. Hon förskönar inte och viker inte undan, även om hon nästan blottar sig.

Nayab Ikram
- Född 1992 på Åland. Bor i Åbo.
- Finlandssvensk bildkonstnär och fotograf, utexaminerad från Yrkeshögskolan Novia, Jakobstad, Finland.
- Fick Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro 2019.
- Sommarpratare i Yle Vega 2021.
- Ställde ut på Fotocentrum Peri i Åbo 2017.
- Kuraterar och producerar just nu en utställning med nordiska konstnärer som ska visas i Helsingfors i augusti.
WAM:s program i anslutning till utställningen
Allmänna visningar ordnas på söndagar klockan 14 (på finska). Visningar ordnas på svenska 25.2, 24.3, 28.4 och 12.5 klockan 15.
Under sportlovet ordnas program för barn i skolåldern 20–23.2 med guidningar på finska klockan 11.30 och 13.30.
Öppna konstverkstäder ordnas under sportlovet klockan 12–15.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.