Seminarium om kvinnors utmattning lockade stor publik — "Vi som är duktiga blir hänsynslöst utnyttjade"


Familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg, journalisten Michaela Rosenback och sociologen och förändringscoachen Amanda Backholm föreläste kring kvinnors utmattning på Kåren i Åbo i tisdags. Foto: Patricia Torvalds.
Seminariet ”Diagnos: Duktig” lockade en imponerande mängd publik till Kårens festsal i Åbo.
Seminariet som handlar om utmattning hos kvinnor har varit en publiksuccé som under de tre gånger det hållits sammanlagt lockat över 300 lyssnare.
Åbo stod i tur i tisdags. Seminariet arrangerades av Svenska Kvinnoförbundet och Svenska Bildningsförbundet.
— Vi som är duktiga blir hänsynslöst utnyttjade i arbets- och familjelivet och det är ett problem, säger familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg som var en av talarna.
Duktigheten är inte nödvändigtvis negativ
Pressen på att man måste prestera hundraprocentigt inom alla delar av livet: karriären, familjen, utseendet och det sociala, lyfts fram som viktiga orsaker till att många går in i väggen.
Men samtidigt vill man framhäva att duktigheten inte nödvändigtvis behöver vara något negativt.
Det att kvinnor är ambitiösa och drivna är inte något negativt, det blir ett problem först då de inte är det för sin egen skull.
— Så länge som vi känner att vårt människovärde är kopplat till hur mycket vi producerar har vi ett problem, säger sociologen och förändringscoachen Amanda Backholm som var en annan av föreläsarna.

Seminariet ”Diagnos: Duktig” har dragit fulla hus först i Vasa och Helsingfors och nu i Åbo. Foto: Patricia Torvalds.
Utmattning ses som ett symptom och inte som en diagnos
Trots att utmattning i dag är den vanligaste enskilda orsaken till långvariga sjukledigheter är det inte möjligt att få sjukdagpenning från FPA om man lider av problemet.
Orsaken ligger i att utmattning i Finland klassas som ett symptom på andra sjukdomar som depression eller ångest och inte som en egen diagnos.
— Vi måste börja med det politiska, så länge det står depression och inte utmattning på läkarintyget kan man tänka att det är ett personligt problem som inte berör mig som arbetsgivare, resonerar Backholm.
Igenkänningsfaktorn var hög
Kvällen på Kåren var tredje gången ”Diagnos: Duktig” ordnades och precis som i Vasa och Helsingfors lockade tillfället i Åbo många åhörare.
– Det känns roligt att det är så många som är engagerade men det är tragiskt att så många känner igen sig i de negativa aspekterna av duktigheten, säger Backholm.
Och känner igen sig, det gör publiken. Under föreläsningarna kunde man se människor nicka och höra dem mumla instämmande då föreläsarna lyfte fram symptom och tog upp exempel ur sina egna liv.
— Mycket bra och aktuellt ämne som man känner igen sig själv i, kommenterar Kajsa Lindqvist från Åbo programmet under pausen.
— Ja man känner faktiskt igen sig själv och folk i ens omgivning, fyller Gunveig Jörkell i.
Hon har kommit till Kåren tillsammans med Lindqvist.
— Jag tror att det är många som behöver få höra att det är okej att känna så här och få veta vad man bör göra, säger Celine Hellström som flyttat till Åbo från Nykarleby för att studera.

Kajsa Lindqvist och Gunveig Jörkell från Åbo och Teija Parkkinen från S:t Karins kände igen både sig själva och folk i sin närhet i det som diskuterades under tisdagens seminarium. Foto: Patricia Torvalds.
Förändringar måste ske på olika plan
För att få bukt på problemet med utmattningen bland kvinnor anser Sundblom Lindberg och Backholm att man måste se till tre aspekter av kvinnors liv: individen, familjen och arbetslivet.
— Individen måste känna sig själv, både sina styrkor och svagheter och lära sig sätta gränser, säger Sundblom Lindberg.
— På arbetsplatsen behöver vi bli bättre på att visa våra mänskliga sidor för vi är inga robotar. Vi måste sluta applådera det att människor är så stressade hela tiden, fyller Backholm i.
Förespråkar en jämt fördelad föräldraledighet
Och när det kommer till familjelivet är Backholm och Sundblom Lindberg överens om att jämställd föräldraledighet skulle gagna alla parter, både föräldrarna och barnen.
Tanken är att om båda föräldrarna har stannat hemma med barnen lika länge är det naturligare att även efter föräldraledigheten dela sysslorna i hemmet och det emotionella ansvaret för barnets uppfostran och trygghet jämt.
— Jag tror inte att någon på sin dödsbädd ångrar att de spenderat för mycket tid med sina barn, säger Sundblom Lindberg.

Åbo Akademi studenterna Celine Hellström från Nykarleby och Frida Mattsson från Åland deltog i seminariet eftersom de anser att temat är aktuellt och viktigt. Foto: Patricia Torvalds.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.