Seminarieskolans skolfarmor Inger var med på den första Stafettkarnevalen – har varit med sedan dess

Den 62:a Stafettkarnevalen inleddes i strålande solsken. Bland massorna av skolelever och deras lärare som väntade på att portarna skulle öppnas står Inger Lindberg, skolfarmor i Seminarieskolan i Ekenäs.
Det som skiljer henne från de flesta andra på Stafettkarnevalen är att hon var med då den ordnades första gången på Djurgårdens idrottsplats 1961.
– Jag sprang mot Mona-Lisa Pursiainen som då hette Strandvall, minns Lindberg.
Sprintern Pursiainen från Grankulla skulle löpa flera finska rekord. Lindberg minns också Carl-Olaf Homén, karnevalens fader.
Då var det 5 x 80 meter och 4 x 100 meter som gällde. Masstafetten och gatustafetten fanns inte för lågstadier på den tiden.
Gillar allt
Sedan dess deltog Lindberg varje år ända upp till gymnasiet. Efter det har hon fortsatt delta med sina åtta barn.
Nu deltar hon som skolfarmor i Seminarieskolan men också som något av en mentor, eftersom hon själv hållit på med friidrott hela sitt liv. På plats finns också sju av hennes barnbarn som deltar för olika skolor.
Ett av barnbarnen, Rado Lindberg, är en lovande friidrottare men deltar inte i karnevalen eftersom han studerar på ett finskt idrottsgymnasium.
Lindberg gillar allt med festivalen.
– Jag gillar stämningen och glädjen och att se barn idrotta och ha roligt. Också de som inte vill springa kan vara med och heja. Det är stort. Jag blir rörd när jag hör signaturmelodin spelas.
Lindberg påpekar att Stafettkarnevalen är ett stort och unikt evenemang även internationellt.
– Det finns inte något motsvarande. Det är så fint att se ungdomar röra på sig efter pandemin och med tanke på all skärmtid.
Öppet hus och spikskor
Under årens lopp har hon märkt att man i samband med Stafettkarnevalen också hittar förmågor som inte tidigare sprungit aktivt.
– Det är ett tillfälle där man hittar nya friidrottare.
Eftersom storfamiljen Lindberg sysslade med friidrott hade de under flera år en viktig roll inför Stafettkarnevalen.
– De som inte hade egna spikskor kunde komma till oss och hämta. Till och med den lokala sportaffären tipsade om det. Så vi hade öppet hus.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.