Förflytta dig till innehållet

Semestrar skjuts upp och arbetsresor inhiberas — så påverkar coronaviruset vardagen

En ganska tom transithall på ett flygfält.

I dagsläget påverkar coronaviruset många företags direktiv för arbetsresor, men också privata semesterresor och till exempel studieresor. Foto: Artur Tumasjan/Unsplash


En vecka före avresan för årets vinterresa till Teneriffa fattade Kimitobon Ola Lindholm och hans fru ett beslut. De avbokade en vecka i värme och sol på grund av coronaepidemin.
– Det handlar egentligen inte om att vi är rädda att bli smittade. Vi vill helt enkelt inte riskera att bli fast i karantän på ett hotell eller en flygplats. Hemma får man vara i karantän i det egna hemmet, men blir man fast utomlands är det annat som gäller, säger Lindholm.
Annulleringen av resan gör att de förlorar halva kostnaden för resan, men det är en konsekvens som de är beredda att ta.
– Vi är tillfreds med beslutet. Istället åker vi ut till stugan i Korpo och på en kryssning till Stockholm.
Någon större panik för coronaepidemin känner Lindholm inte.
– Den eskalerar ju på ett tråkigt sätt just nu, med skolan som satts i karantän i Helsingfors till exempel. Men man får ju hålla sig lugn ändå.

Ola Lindholm. Foto: ÅU-arkiv

Viruset blev droppen för Gnosis

Också på Åbo Akademi har coronaviruset påverkat planerna, då Gnosis, ämnesföreningen för religionsvetenskap, skjuter upp sin planerade Istanbulresa i april. Precis som för Lindholm är det karantänrisken som skrämmer mer än själva viruset.
– Vi har bestämt oss för att göra resan i höst istället, just på grund av risken att fastna någonstans, säger Måns Broo, ansvarig lärare.
Men egentligen var coronaviruset bara droppen som fick bägaren att rinna över.
– Vårt största problem är att föreningar inte längre tillåts ha föreningskonton på banken och det har försvårat ordnandet av resan. Det hade sist och slutligen troligen löst sig, men när coronasituationen kom till så bestämde vi oss ändå för att inte åka just nu.
På ÅA råder direktiv för de som har varit ute och rest i smittoområden att stanna hemma i fem dagar innan man kommer till universitetet, och det gäller både lärare och elever.
– Det är ett nytt direktiv, men i övrigt är det ganska lugnt. Vi följer direktiven om hygien, men det råder ingen hysteri, säger Broo.

”Sitter inte gärna i karantän”

Åbobon Fredrik Bärg jobbar som pilot och kan därmed inte undvika att resa mycket i jobbet. Men varken han eller kollegorna känner någon större panik inför coronaviruset.
– Vi kommer ju automatiskt i kontakt med mycket folk i vårt jobb, så det gäller förstås att ha försiktighetsåtgärderna i skick, med god handhygien och så vidare. Men spridningen verkar ju vara ganska måttlig och just nu följer jag bara med läget.
Han hade inte heller tvekat att resa utanför jobbet i dagsläget.
– Förstås hade jag inte åkt till de värst drabbade zonerna, men i övrigt ser jag inga problem med att resa. Ett virus sprids om det sprids, man kan inte låsa in sig.
Men någon hotellkarantän vill han inte råka ut för, varken i jobbet eller på fritidsresa.
– Nä, det hade nog varit jobbigt. Man hade snabbt blivit ganska trött på strömningstjänsternas utbud i det fallet, säger han och skrattar.

Fredrik Bärg. Foto: ÅU-arkiv

Missade Italienutbrottet med en hårsmån

Petra Furu jobbar på PerkinElmer i Åbo och reser vanligtvis mycket i jobbet. För tillfället är resorna dock färre än normalt.
– Vi har haft reseförbud till Kina inom företaget sedan epidemin bröt ut, och bland annat inhiberades en av mina planerade resor dit. Just nu har vi också reseförbud till de övriga drabbade områdena. Företaget följer helt enkelt THL:s rekommendationer, säger Furu.
Själv kom hon hem från en semesterresa i norra Italien samma lördag som de första fallen dök upp där, men det är inget som hon har tänkt närmare på.
– Nä, personligen känner jag ingen oro över det. Jag är biokemist till utbildningen har kanske en bättre förståelse för riskerna tack vare det. Visst är det viktigt att ta viruset på allvar, men att panikera känns onödigt.
Det betyder också att det kan bli fler resor den närmaste tiden.
– Just nu har vi begränsat de interna resorna de kommande två veckorna, men det kan fortfarande bli aktuellt med kundresor, säger Furu.

Åbokonferens ordnas som normalt

Coronaviruset verkar inte påverka inresande till Åbo i någon större grad. Nordic Educational Research Associationin håller sin årliga kongress kring pedagogik i Åbo med början på onsdag.
Hittills har man mottagit endast tre avanmälningar på grund av viruset.
– Vi fick två avbokningar från Kina redan i januari, och här nyligen kom en avbokning från USA också, men i det stora hela har det inte påverkat oss alls, säger Arto Jauhiainen, professor i pedagogik vid Åbo universitet och en av arrangörerna.
Kongressen lockar runt 670 forskare och håller på till fredag.
– Hela kongressen ordnas som normalt, med lite extra insatser som information om handhygien och utplacerade decinficeringsmedel i de utrymmen där deltagarna håller till, säger Jauhiainen.
 

Gallup: Påverkar coronaviruset dina resplaner?


Yvonne Eriksson och Casper Ketonen, Åbo
– Vi är inte på väg på någon längre resa just nu, just på grund av viruset. Kortare resor till Helsingfors eller liknande är okej, men längre än så reser vi inte i nuläget.

Jonathan Isaksson, Åbo
– Kanske. Jag hade lite funderingar på att åka någonstans i maj men de planerna ligger på is just nu. Det är klart att man tänker på viruset – jag jobbar inom resebranschen och efter mitt senaste arbetsskift är mina händer totalt torra efter all handsprit. Men någon större stress tar jag inte.

Marjo Sinokki, Lundo
– Inte egentligen, för jag har inga planer på att resa någonstans före nästa sommar. Men om jag hade planerat en resa i år så hade jag undvikit de värst smittade områdena i alla fall.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter