Sektordirektör Christina Hovi: Åbo kan också välja en hybridmodell med både superbussar och spårväg


Så här kan Åbos nya spårvagnar se ut. Men den politiska armbrytningen väntas bli tuff. ÅU-foto
Christina Hovi, direktör för stadsmiljösektorn i Åbo stad, säger att det på sikt är fullt möjligt att Åbo använder olika alternativ för hur man ordnar kollektivtrafiken.
Hon talar om en hybridmodell där man använder både spårvagnar, superbussar och vanliga bussar beroende på hur mycket kapacitet som behövs längs linjerna.
– Det finns många europeiska städer av Åbos storlek som använder olika alternativ i kollektivtrafiken. Varför skulle inte Åbo också kunna göra likadant. Behovet av kapacitet varierar beroende på hur mycket människor det bor i olika områden längs en rutt, säger Hovi.
Hovi är en av talarna vid ett seminarium om Åbos kollektivtrafik som ordnas i Åbo på måndag.
Temat är ”Ett kolneutralt Åbo – buss eller spårvagn? Hur vill Åboborna åka kollektivt?”.
Politiskt ställningstagande nästa år
Åbo står inför stora beslut när det gäller utvecklandet av kollektivtrafiken. Ska man satsa på spårväg eller superbussar?
Samtidigt är planen för hur stomlinjerna ska dras i den regionala kollektivtrafiken aktuell.
Målet är att stomlinjerna som delvis får skilda körfält för busstrafiken och trafikljus som ger bussarna förtur ska börja byggas 2021.
I början av nästa år väntas stadsstyrelsen och stadsfullmäktige ta ställning till planen som nu har varit på utlåtanderunda.

Christina Hovi. ÅU-foto
– Frågan är hur mycket pengar staden är beredd att satsa på kollektivtrafiken för att uppnå miljömålsättningarna, hur täta bussturer vill man ha och ska nätet med stomlinjer byggas på en gång eller i etapper, säger Hovi.
Planen över kollektivtrafikens stomlinjer är en del av en större helhet när det gäller utvecklandet av Åbos kollektivtrafik, och där valet av spårväg eller superbussar har betydelse.
Det börjar bli bråttom
Hovi efterlyser snabba besked av beslutsfattarna. Och hon ser helst att båda frågorna avgörs samtidigt.
– Planen för stomlinjerna och satsningen antingen på spårvagnar eller superbussar hänger ihop. Fattas besluten samtidigt underlättas den fortsatta planeringen, säger hon.
Och det börjar bli bråttom.
– Planeringsarbetet som omfattar allt från detaljplanering och gatuplanering till utbyggandet av infrastrukturen tar minst fem år. Det betyder att det dröjer till slutet av 2020-talet innan den första spårvägen eller första superbussleden kan byggas, säger Hovi.
Seminariet om Åbos kollektivtrafik ordnas på Tiljan på Åbo Svenska Teater

Åbo Svenska Teater. ÅU-foto
Seminariet om utvecklandet av Åbos kollektivtrafik ordnas av Svenska samhällspolitiska föreningen i Åbo och Svenska bildningsförbundet.
Kjell Wennström, styrelsemedlem i Svenska samhällspolitiska föreningen i Åbo, tycker att det är viktigt att Åbo stad också informerar på svenska om planerna för hur kollektivtrafiken ska utvecklas.
– Hittills har staden informerat ganska litet på svenska. Därför ordnar vi seminariet, säger han.
Själv funderar Wennström över hur kollektivtrafiken fungerar i områdena som ligger utanför de planerade huvudlederna?
– Hur tänker man utveckla trafiken i de här områdena. Det står det inget om i planen, säger Wennström.
Koldioxidneutrala planer diskuteras
Seminariet ordnas på Tiljan på Åbo Svenska Teater på måndag kväll.
Först ut bland talarna är rektorn och fullmäktigeledamoten Nicke Wulff (SFP).
Sedan talar Christina Hovi, sektordirektör vid Åbo stad, om kollektivtrafiken fram till 2029.
Risto Veivo, utvecklingschef vid Åbo stad, talar om kollektivtrafikens betydelse för planerna på ett koldioxidneutralt Åbo medan universitetslärare Jan Kronqvist vid Åbo Akademi talar under rubriken ”Hållbar kollektivtrafik – finns den?”
Efter föredragshållarna följer en paneldiskussion.
Som moderatorer fungerar chefredaktör Tom Simola, Åbo Underrättelser, och stadsstyrelseledamot Ida Schauman (SFP).
Seminariet ordnas måndagen den 26 november klockan 18–20.30 på Tiljan på Åbo Svenska Teater. Seminariet är avgiftsfritt och öppet för alla.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.