Se video: Så känns det att vara tillbaka i skolbänken – "Vi hade precis fått det att fungera"


Lotta Wulff, 14, som går i S:t Olofsskolan i Åbo tror att lösningen har tänkts igenom på ett hypotetiskt plan men inte ur elevernas synvinkel. Foto: Privat
Det blev ett kärt återseende, men utan kramar, när eleverna återvände till skolbänken. Vissa drar en suck av lättnad, andra känner att de bollas mellan olika system.
— Det känns som en sista minuten-lösning att öppna skolorna, säger hon.
Precis när alla börjat ta till sig den nya vardagen gäller det att ställa om – än en gång. Hon tycker det känns konstigt med tanke på att sommarlovet börjar om bara några veckor.
Lotta Wulff tror att den sista tiden före sommaren kommer att vara lugn, alla har förståelse för den tunga situationen och lassar inte mer arbete på eleverna.
För många av eleverna blev det ett kärt återseende med kompisarna. De senaste månaderna har varit en ledsam tid utan vänner att rent fysiskt dela vardagen med i skolan.
— Jag ville gå fram och krama alla men det går ju inte när man måste hålla distansen.
Flera månader av att bara umgås via skärmen har fått flera att känna sig alienerade. I Nykarleby blev Laura Truda nästan överraskad när hon fick se sina kompisar efter en paus på flera månader.
— Det var tyst och stelt, vi bara såg på varandra, säger Truda, 16, som går i Carleborgsskolan.
Truda hade fått nog av distansundervisningen och är glad över att vara tillbaka i skolbänken. Det är en lättnad att kunna be läraren om hjälp direkt.
— Hemma ensam tänker jag jaha, då får jag vänta till nästa vecka då jag ser läraren igen.
https://www.youtube.com/watch?v=Gc4sbQEX5Q0&feature=youtu.be
Sitt här, gå inte dit, lämna jackan där. Och förstås: tvätta händerna, tvätta händerna, tvätta händerna.
Specialarrangemangen varierar – den fysiska distansen och handtvätten gäller överallt men därtill har skolorna olika regler för att hindra smittspridningen. Flera av eleverna tycker det är jobbigt med så många regler.
Lotta Wulff berättar att alla årskurser har lektioner i ett eget klassrum hela dagen. I matsalen får man inte välja sin plats själv. Laura Truda berättar att vissa årskurser äter i sina egna klassrum.
— Vi måste förstås också vara noga med att tvätta händerna och hålla avstånd till varandra.
I Helsingfors drar Edvin Nyberg, 13, som går i Hoplaxskolan en suck av lättnad. Det här med distansundervisningen var inte kul, han saknar de facto ingenting från de gångna månadernas hemmapluggande.
— Att få gå till skolan är bättre på alla sätt.
Nyberg hör till dem som tycker det känns jobbigt att ställa om – precis när det blivit det nya normala att gå i skolan på distans.
Olivia Vilos, 13, som går i Hagelstamska skolan i Grankulla tycker vi kan se veckorna fram till sommaren som en övning inför hösten. Hon tycker det är kul att se kompisarna igen, men lite jobbigt blir det med alla nya regler.
Eleverna får umgås bara med sin egen klass, men det är ok för Olivia Vilos som är ny i skolan och ännu inte känner så många andra.
Till de nya direktiven hör att mycket tid ska tillbringas ute – inte så kul för den som fryser.
— Det blir kallt!
Bättre hemma
En av dem som tycker distansundervisningen mycket väl hade fått fortsätta är Aleksi Koivisto, 12, som går i Haga skola i Vasa. Han tyckte om att tillbringa vardagen med familjen, slippa att ta sig till skolan och ta längre pauser.
— Det är mycket bättre att gå i skolan hemma.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.