Se upp från mobilen och sluta stirra på plottern – Sjöbevakningen tror att bristande utkik ligger bakom sommarens båtkrockar


Det är viktigt att hålla koll på vad andra båtar gör. Vid risk för kollision är alla skyldiga att väja. Foto: Sofie Fogde/SPT
Intervjun börjar med att den skjuts upp lite.
Ett par unga personer i en segelbåt utanför Uleåborg har anmälts försvunna på morgonen och innan Niklas Guseff, som är vice chef vid Sjöräddningscentralen i Åbo, kan ge över åt sin kollega ska en sökoperation inledas. Patrullbåtar och helikopter skickas till området där seglarna kanske rör sig.

Sjöbevakare i Kökar på väg att stiga ombord. Bilden har inte samband med uppdraget i Uleåborg. Foto: Västra Finlands Sjöbevakningssektion
Oroväckande trender
I övrigt har just den här natten varit lugn till havs. Västra Finlands sjöbevakningssektion ansvarar för ett område som sträcker sig från Hangö till Torneå och natten mellan måndagen och tisdagen kom det in totalt nio uppdrag varav det kanske allvarligaste handlade om en båtförare som inte kunde navigera efter att plottern, det vill säga GPS-navigatorn, ombord slutat fungera.

Niklas Guseff. Foto: Monica Forssell
Granskar man antalet sjöräddningshändelser har sommaren, ur Sjöbevakningens perspektiv, varit om inte lugn så normal. Ungefär lika många roderfyllerister som tidigare år har åkt fast, riggar har brutits i hårt väder, motorproblem har uppstått och det har inträffat grundstötningar.
Men ett par oroväckande trender lyfter Sjöbevakningen fram. För det första: Vattenskotrarna blir hela tiden fler och det sker förhållandevis många olyckor med dem. För det andra: Båtkrockar har blivit vanligare.
Vanligare att båtar krockar till sjöss
I fjol inträffade det 9 båtkrockar i området mellan Hangö och Torneå. En av dem på Erstan där en stor motorbåt och en motorseglare kolliderade och två personer miste livet.
Hittills i år har det inträffat 6 krockar. År 2017 inträffade det bara 1 krock och året innan det ingen alls.
Det vanliga är att fartyg krockar med varandra vintertid då de kör efter varandra i isrännor. I år har det rapporterats om segelbåtar som krockat med varandra och motorbåtar som krockat med färjor.
Avgörande att hålla utkik till sjöss
Guseff går inte in på de enskilda fallen men konstaterar att det överlag verkar ha skett en förändring i skepparnas beteende. Och den här förändringen är inte positiv.
— När det inträffar en krock mellan två båtar handlar det nästan alltid om brist på utkik. Man har inte sett ut utan gjort något annat, säger Guseff.
Vad det där andra man gjort har varit, kan man bara gissa sig till.
Kanske har man stirrat på mobilen, förlitat sig på plottern eller pratat med de andra ombord, räknar Guseff upp.
— Ända sedan plottrarna kom har vi varit rädda för att folk börjar köra längs med strecket på skärmen och slutar se ut. Kanske det är det vi nu ser till sjöss?

Det räcker inte med att bara titta på plottern. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Guseff är noga med att påpeka att elektroniska hjälpmedel i sig är bra. Men de får inte ersätta traditionell navigation i vilken ingår att man hela tiden vet var man befinner sig på ett papperssjökort och att man håller utkik och följer med hur andra båtar i området rör sig.

Lägg undan mobilen och fokusera på framförandet av båten och navigerandet istället, uppmanar Sjöbevakningen. Foto: Sanna Koistinen
Visserligen kan också hastiga kast i väderleksförhållandena eller snabba oundvikliga manövrar bidra till båtkollisioner.
Till exempel i fallet där en motorbåt nyligen stötte samman med färjan i Velkua är det möjligt att väderleksförhållandena åtminstone delvis orsakade krocken.
Matkavenessä oli 4 henkilöä, joista yhdelle tuli sairaalahoitoa vaativa haava. Alkoholilla ei epäillä ollut osuutta asiaan. Merivartiosto selvittää tapahtumien kulkua. #meriraja #meripelastus pic.twitter.com/pwXqoaEkwH
— Merivartiosto – LSMV (@meriraja) July 24, 2020
Och okunskap om vilka väjningsregler som gäller till sjöss kan spela roll om olyckan är framme.
Men att hålla utkik är också då avgörande.
— Det finns väjningsregler till sjöss men alla är i sista hand skyldiga att väja för att undvika en krock och det här gäller oberoende av vem som enligt reglerna borde hålla undan, säger Guseff, som efter avslutad intervju fortsätter följa med hur efterspaningarna i Uleåborg framskrider. Seglarna hittas, vid god vigör, i en gästhamn.
Från april till slutet av juli har Västra Finlands sjöbevakningssektion registrerat 437 sjöräddningshändelser. För samma tid i fjol registrerades 453 sjöräddningshändelser.
Gäller detta också sjöbevakningen? Det har ju framkommit att dom också kör på t.ex. grund.