Se upp för torsdagens solförmörkelse – i värsta fall skadas din syn

På torsdagen mellan klockan 12.47–15.11 ska man inte titta direkt på solen. Då sker en partiell solförmörkelse. Månen är placerad mellan jorden och solen och skymmer därmed delvis solen.
Som kraftigast är solförmörkelsen klockan 13.59. Då är 40,1 procent av solen täckt.
Eeva-Kaisa Ahlamo från den rymdvetenskapliga föreningen Ursa i Åbo, berättar hur man kan se på förmörkelsen på ett säkert sätt.
– Det enklaste sättet att se på solförmörkelsen är att göra en nålhålskamera, säger Ahlamo. Den görs genom att göra ett litet hål i ett papper där solljuset projicerar genom till ett annat papper.
Hål i lövverket kan även avbilda solförmörkelsen på marken.

Skadan märks inte av i det synliga ljuset
– Solljuset är kraftigt också på andra våglängder än det synliga ljuset, säger Ahlamo.
De ultravioletta strålarna och det infraröda ljuset skadar lätt ögats celler. Det här märks inte av förrän det är för sent eftersom det inte finns känselnerver på ögats näthinna.
Att se direkt på solen under förmörkelsen kan även ge upphov till migrän, starr och blindhet. Skadorna kan vara obotliga.
Föreningen vill även poängtera att knep som att se på solen genom sotade glasögon, CD-skivor eller vikta filmremsor inte skyddar mot strålningen och därför ska undvikas.
Över hundra år tills en total solförmörkelse
Nästa partiella solförmörkelse i Finland äger rum i oktober. Följande totala solförmörkelse sker först år 2126.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.