SDP:s kommunalvalsprogram betonar anhörigvård och psykvård – barn, ungdomar och äldre prioriteras

Finlands socialdemokratiska parti (SDP) presenterade sitt kommunalvalsprogram på söndagen. Presentationen skedde virtuellt på Youtube på grund av coronasituationen. I presentation deltog partiets ordförande, tre vice ordföranden och partisekreterare.
— Vi vill försvara varenda människas trygga och fungerande vardag. Vi vill försvara välfärdsstaten, säger partiordförande, statsminister Sanna Marin.
Enligt henne är partiet särskilt intresserad av de äldre samt barn och ungdomar, och via barnen och ungdomarna deras familjer.
För de äldres del vill partiet se bättre kommunal service, till exempel vad beträffare vård. Partiet föreslår att anhörigvårdens kriterier ska likriktas i hela landet, så att alla de som har rätt till stödet för anhörigvårdare också beviljas det.
— I nuläget finns personer som i praktiken fungerar som anhörigvårdare, men inte får det stöd som de borde ha rätt till, säger Marin.
Genom att likrikta kriterierna och se till att alla anhörigvårdare får det stöd som de har rätt till ska anhörigvården bli bättre. Det här är något som partiet är redo att satsa mera pengar på.
Psykvård till barn och unga
När det gäller de yngre vill partiet rikta mera resurser till psykvården. Varje barn och ungdom som behöver service med anledning av psykiska problem ska få det och fort.
— Framtidens kommuner satsar på tillgången av psykvård med låg tröskel. Ungdomar måste få det stöd de behöver, säger Marin.
Dessutom vill partiet att varje kommun skapar ett åtgärdsprogram för att motarbeta mobbning, och garanterar att det åtföljs.
Genom barn och ungdomar vill partiet också stöda familjerna. Man vill öka på sådan hemservice som barnfamiljer har rätt till samt utveckla rådgivningstjänsterna.
— Rådgivningen ska stöda familjen under hela barndomen.
Rätt värderingar
Socialdemokraternas partisekreterare Antton Rönnholm säger att partiets kommunalvalskandidater är bra och kompetenta.
— SDP:s kandidater har tre egenskaper som är viktiga: tid, sakkunskap och rätt värderingar, säger Rönnholm.
Han anser att kommunalvalet till stor del handlar om värderingar.
— SDP:s värderingar har alltid byggt på att ta hand om alla, sköta de gemensamma sakerna och hitta lösningar genom diskussion. Det som vi behöver är konstruktiv, inte destruktiv, kommunalpolitik.
Vill inte ställa upp
Både Marin och Rönnholm är oroade över det hårda diskussionsklimat som råder speciellt på sociala medier. De uppger att det får kompetenta människor att låta bli att ställa upp i valet.
— Det handlar inte bara om SDP. Flera partier får liknande budskap från fältet. Folk vill inte ställa upp eftersom de ser hur aggressivt beteende är på sociala medier, säger Marin.
Kommunalvalet ordnas den 13 juni. Ursprungligen skulle valet ordnas den 18 april, men riksdagen beslöt att flytta på valet med hänvisning till risken att coronaepidemin eskalerar.
Henri Forss/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.