SDP i Kimitoön tror på att få in nytt Almahemmet i budgeten – SFP håller sin tidigare linje

Kimitoöns fullmäktige är delat gällande framtida äldrevård i Kimito.
Det vittnar motionen om att bygga ett nytt Almahemmet, med kommunala medel som lämnades in under måndagens fullmäktigemöte, om.
Motionen hade tio undertecknare, vilket utgör mer än en tredjedel av fullmäktiges 27 ledamöter.
Samtliga fullmäktigeledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Centern och De Gröna står bakom motionen.

I motionen uttrycks en önskan om att i rask takt riva den gamla utdömda vårdbyggnaden i Kimito och fatta beslut om att bygga ett nytt ersättande äldreboende på samma plats.
En rad olägenheter gällande den vårdfastighet på Mästarevägen där kommunen hyr in sig sedan december 2019 listades också i motionen.
Eftersom strävan från undertecknarna är att medel för ett nytt Almahemmet ska reserveras i budgeten för år 2022, kommer motionens sak snart att få ett svar.
Kommunens budget, inklusive investeringsplan för åren 2022–2024, ska behandlas i kommunstyrelsen nästa månad och slås fast av fullmäktige den 15 november.
SFP håller fast vid sin linje
Svenska folkpartiet, med 13 platser i fullmäktige, hörde alltså inte till dem som undertecknade motionen. SFP har redan tidigare varit den som driver på att ett nytt vårdkomplex i Kimito ska byggas i samarbete med en privat aktör. Bland annat Folkhälsan har man fört förhandlingar med.
SFP tror fortfarande på att en privat aktör kan vara villig att investera i vård i Kimito.
– SFP går enligt det långsiktiga fullmäktigebeslutet i juni 2020. Även om privata aktörer nu har tagit paus i förhandlingarna betyder det inte att de skrinlagt det här, säger fullmäktigeledamot Carita Backas (SFP) som också är omsorgsnämndens nya ordförande.
Beslutet för Almahemmets del inom äldreomsorgens helhetslösning låter så här: ”Fastigheten vid Vårdbackavägen 3 i Kimito rivs. Underhandlingar om att bygga ett vårdkluster med effektiverat serviceboende samt seniorbostäder i samarbete med privat aktör fortsätter.”
– Det tog tio år för fullmäktige att komma till helhetslösningen. Det beslut man kom fram till är bra, tillägger Ghita Edmark, ordförande för SFP Kimitoön.
Backas ser möjligheterna för Kimitoön att i egen regi bygga nytt som små och nämner den snäva tidtabellen. För att få bygga nytt så här nära inpå reformen krävs dispens från den temporära lag som begränsar kommunernas möjlighet att bygga nya stora vårdfastigheter på över fem miljoner euro.
– Byggnaden skulle inte hinna bli klar innan reformen. Dessutom handlar kommande vårdreform om en kombination av seniorbostäder, lätt serviceboende och effektiverat serviceboende, säger Backas, och syftar på att en mindre enhet likt gamla Almahemmet inte nödvändigtvis är attraktiv för välfärdsområdet.
Edmark tror att ett nybygge kunde stå klart tidigast år 2024, ett år efter att vårdreformen trätt i kraft.
SDP: realistiskt att få in i budgeten för år 2022
– Det här är sista chansen! Jag vill inte ta på mig ansvaret för att ingenting händer, säger Eva-Stina Hellbom (SDP), som var den som lämnade in motionen om Almahemmet.
Hellbom ser det som helt realistiskt att få in bygget av ett nytt Almahemmet i budgeten för år 2022, som kommunen nu börjat jobba på.
– Men planeringen måste fås i gång och gamla Almahemmet måste rivas. Där finns ju redan färdigt vatten, avlopp och parkeringsplats, så där sparar man en del.
De skulder som kommunen skulle stå kvar med efter nybygget ser hon att man kan amortera på med de hyresintäkter välfärdsområdet betalar för vårdfastigheterna på Kimitoön. Hellbom tror att man kunde komma undan med under fem miljoner euro för ett nybygge och således slippa att ansöka om dispens.
– Det här är en investering i den äldre befolkningen.
Hellbom säger att hon efter fullmäktigemötet fått positiv respons från allmänheten.
– Många har väntat på det här i tre och ett halvt år. Förra mandatperioden hände ingenting i den här frågan. Men nu har vi också en ny kommundirektör som kanske ser annorlunda på frågan, säger Hellbom.
Stort bygge kostar med än 5 miljoner
SFP:s Ghita Edmark tror varken på att bygget kunde underskrida fem miljoner euro eller på att dispens kunde beviljas, eftersom lagen säger att behovet av ett nybygge då måste vara nödvändigt och brådskande.
Hon tycker att det i motionen låter som om vårdfastigheten på Mästervägen på många punkter skulle vara för liten, alltså drar hon slutsatsen att man i motionen anser att nybygget bör vara större än nuvarande byggnad.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.