Förflytta dig till innehållet

Scenkonsten får en egen fond – kommer att gynna många svensk- och tvåspråkiga grupper

Pixabay
En teatersal med många tomma stolar.
Bidragets slutliga belopp beror på biljettintäkterna från föreställningarna.

Finska staten och fyra finländska stiftelser som stöder kultur grundar en gemensam fond för att stödja scenkonst enligt en ny finansieringsmodell.

Stiftelserna är Svenska kulturfonden, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö och Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Fondens startkapital är sammanlagt cirka 10 miljoner euro, inklusive statens andel.

Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden, säger att bakgrunden till den nya fonden är hotet om en allt stramare offentlig finansiering.

— De som kommer drabbas hårdast är det fria fältet inom speciellt scenkonsten. Det har redan drabbats av pandemin, säger Lillkung.

En leende man. Cata Portin
– Det här är ett tillägg i en tid då vi vet att den här branschen kommer att drabbas, säger Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden.

”Ett komplement”

Inledningsvis tar fonden emot bidragsansökningar från scenkonstgrupper som år 2022 beviljas verksamhetsbidrag av Centret för konstfrämjande Taike. I dag handlar det om 170 sådana grupper.

— Där finns också ganska många svensk- och tvåspråkiga grupper och det var på det sättet naturligt att Svenska kulturfonden också bär ansvar i det här, säger Lillkung.

Enligt Lillkung är målsättningen helt enkelt att ytterligare kunna stödja det fria fältet. Han betonar att Svenska kulturfonden kommer att fortsätta stödja det fria fältet också på samma sätt som man hittills har gjort.

— Det här är ett komplement i en tid då vi vet att den här branschen kommer att drabbas, säger han.

Bidrag enligt biljettintäkter

De sökande måste samarbeta med en eller flera VOS-institutioner, alltså konstinstitutioner som får statsandelar för sin verksamhet.

— Ett mål är också att stimulera den kontaktytan och få mera rörlighet i produktionerna.

Lillkung säger att man kommer ge ett grundbidrag, men bidragets slutliga belopp beror på biljettintäkterna från föreställningarna.

— Det innebär långsiktigare möjligheter för de här grupperna.

Den nya fondens första ansökningsomgång är våren 2022. Instruktioner till sökande publiceras före årsskiftet.

Ny fond för scenkonst

Statens andel av startkapitalet är 5 miljoner euro.

Suomen Kulttuurirahasto bidrar med 3,9 miljoner euro.

Svenska kulturfonden bidrar med 0,5 miljoner euro.

Alfred Kordelinin säätiö bidrar med 0,3 miljoner euro.

Jenny ja Antti Wihurin säätiö bidrar med 0,3 miljoner euro.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter