Säsongen kör i gång för frivilliga sjöräddarna – det här vill de att båtförarna har koll på

Våren och båtsäsongen betyder att också de frivilliga sjöräddarna både till havs och till sjöss är beredda att rycka ut igen.
– Frivilliga sjöräddare står till tjänst ända till november, dygnet runt. Vanligtvis finns hjälp att få med högst en halvtimmes utryckningstid, säger Marko Stenberg, chef för säkerhet och beredskap vid Sjöräddningssällskapet i ett pressmeddelande.
Ofta patrullerar de frivilliga sjöräddarna under vardagskvällar och veckoslut med sina båtar för att kunna rycka ut ännu snabbare vid behov.
Finns längs hela kusten
Längs hela kusten och på insjöarna har det frivilliga sjöräddningssällskapet 59 sjöräddningsstationer med 135 båtar. Det finns omkring 1 500 utbildade frivilliga sjöräddare.
Mycket kan förebyggas
De frivilliga sjöräddarna betonar att båtförare kan förebygga många problem redan i förväg, innan man ger sig ut med båten.
– Genom att se över båten och dess utrustning i förväg kan man undvika många problemsituationer till havs eller sjöss, påminner Stenberg.
Förutom vårservice av båten rekommenderar sjöräddarna att båtfolket också uppdaterar de egna kunskaperna och färdigheterna.
De påminner om att det finns ett bra sätt att repetera sjövett genom de filmer som finns på Sjöräddningssällskapets webb veneilytaito.fi (på finska).
Tekniska problem ställer till det
Det är ofta tekniska problem som gör att båtfolk behöver hjälp.
Sjöräddarnas budskap är att det i många fall skulle vara möjligt att upptäcka kommande problem i förväg, och åtgärda dem innan man ger sig ut med båten.
Kolla alltid åtminstone följande före avfärd
Innan du startar motorn borde åtminstone följande kollas:
- Bränslet
- Kylarvätskan
- Motoroljan
- Remmar
- Kölsvinet
- En allmän översikt av båten
Efter att båtmotorn har startats borde följande kollas:
- Att kylarvätskan cirkulerar
- Inga läckor i maskinrummet (gäller större båtar)
- Inga avvikande ljud
- Normala mätarvärden
De frivilliga sjöräddarna har i samarbete med Gränsbevakningen gjort ett nedladdningsbart kort som hjälper båtförare att komma ihåg vad som ska kontrolleras. Det hittas på meripelastus.fi och finns också på svenska.
Kom ihåg flytvästar
Marko Stenberg påminner dessutom om att det alltid måste finnas tillräckligt med flytvästar i rätt storlek ombord.
– Det går inte att påminna om det här för ofta. Det är också viktigt att ha dem på sig i båten, eftersom en olycka alltid sker plötsligt och det inte är sagt att man då hinner få flytvästen på sig, säger han i meddelandet.
Hjälp i sjönöd och farosituationer till sjöss
Till havs är Sjöräddningens larmnummer 0294 1000.
Vid insjöar ska allmänna nödnumret 112 användas.
I icke-brådskande situationer (1.5.–31.10.) finns Sjöräddningssällskapets Trossen-nummer
0800 30 22 30.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.