Sara gav av misstag en variant av sitt eget namn till dottern Sally – hon vet ”mer än du tror” om folk på ÅA campuset

Mor och dotter, Sara Nyman och Sally Sihvonen , firar namnsdag på samma dag, den 19 augusti. Det brukar vara farmor som gratulerar och påminner om att det är deras namnsdag.
Sally berättar att de brukar fira med att gå på café eller äta munkring. De bor i Pargas, men Sara är uppvuxen i en religiös familj på ön Bergö söder om Vasa.
– Det var nog viktigt för mina föräldrar att Sara var ett religiöst namn. Och så döptes ju väldigt många till Sara år 1982 då jag föddes. Jag kommer ihåg att när jag började på sjuan i Petalax högstadium hette fyra eller fem personer Sara bara på årskursen.
Sara är ett hebreiskt namn och betyder ”furstinna”.
Känner du dig furstlig?
– Nej, säger Sara och skrattar.
– Jag tyckte alltid att namnets betydelse var ganska pinsam. Men ännu värre var det att det finns en biblisk berättelse där Abrahams hustru Sara föder barn när hon är nästan hundra år.
Eftersom Sara gick i söndagsskola där man undervisades i bibelberättelserna, var namnets bibliska bagage något hon fick dras med under sin uppväxt.
Fruntimmersveckan
Firas den 18.7-24.7 då det bara är kvinnor som har namnsdag, förutom den första dagen då Fredrik och Fred firas tillsammans med Fredrika.
”Det är ju ganska narcissiskt”
På frågan om hur det kom sig att Sally fick namnet Sally, säger Sara att det är lite pinsamt att hon inte förstod att Sally är en version av Sara.
– Det blir ju ganska narcissistiskt. Men jag tänkte det som ett helt annat namn som bara är lite häftigare än Sara.
På Wikipedia står det att Sally är ett anglosaxiskt namn som ursprungligen är en diminutiv form av Sara och betyder ”liten prinsessa”. På frågan om Sally känner sig som en liten prinsessa är svaret ett klart nej.
Sally är född år 2013. Sedan mitten av 00-talet har Sally blivit ett allt populärare namn i Sverige. Sally med y är ovanligt i Finland, här stavar de flesta namnet med i, Salli.

Älskar att måla och pyssla
Sally ska börja på årskurs tre i Malms skola i Pargas till hösten. På fritiden går hon i konstskola och på danslektioner i Pargas. Om hon skulle tvingas välja är det konsten som drar det längsta strået.
– Jag tycker om att måla och pyssla och vill fortsätta med det också i framtiden, säger Sally.
Sara har hållit på med lagsporten roller derby i tio år och spelar i Åbolaget Dirty River Roller Derby. Det är en kontaktsport på rullskridskor. Hon säger att det är gemenskapen som gjort att hon stannat så länge.
– En gemenskap kan också vara uteslutande och jobbig, men den gemenskap som finns i en lagsport när det är som bäst har gjort att jag fastnat för grenen och hängt kvar. Sedan har själva sporten och det fysiska kommit på köpet.
Kunde ta sitt skrivande på allvar
Sara fick hedersomnämnande i Solveig von Schoultz-dikttävlingen för två år sedan.
– Det gjorde att jag själv kunde börja ta mitt skrivande på allvar. Jag har skrivit en hel del och kommit igång på ett annat sätt än tidigare.
Coronaepidemin, som gjorde att hon långa tider var permitterad från sitt ordinarie jobb på Arkens café på Åbo Akademis campus, gav henne också tid att skriva fler essäer och kolumner.
Hon skriver bland annat kulturkolumner för Västra Nyland.
Åren bakom kassan i Arkens café har gett Sara en speciell kännedom om de som studerar och jobbar i campusbyggnaden Arken.
– Folk anar nog inte vad jag vet om dem, säger Sara skrattande.
– Det är något som händer när man står där dag efter dag. Folk börjar berätta om sina liv. Jag vet också vad folk brukar äta och om de har några specialdieter och har koll på om de dricker lunchkaffe eller inte.
Sara berättar den lustiga detaljen att hennes andra namn är Margareta, som hon fått efter sin mamma. Margareta har namnsdag dagen efter Sara, så det blir mycket namnsdagsfirande på en gång.
Artikeln korrigerad klockan 15.03: Sally går i Malms skola.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.