Sannfinländsk stadsstyrelsemedlems hemkommun en het fråga i Pargas – ”Jag känner mig kränkt”
Redan i november i fjol blev det aktuellt att hitta en ny ledamot och vice ordförande till Iniönämnden, då budet om att Nico Ojala (Sannf) flyttat från orten kom.
Ojala anhöll om befrielse från uppdraget som ledamot i Iniönämnden, men inte från sina andra förtroendeuppdrag. Han har flera gånger ombetts meddela sina adressuppgifter i Pargas, men han har inte meddelat dem. Han har meddelat att han bor i Nådendal under vintern, men enligt sin egen utsago är han skriven i Pargas.
Överraskningsnamn i styrelsen
Samtidigt som han beviljades avsked från Iniönämnden väcktes frågan om Ojalas status i stadsstyrelsen. Är han längre valbar som styrelsemedlem? Centralvalnämnden hade inget att anmärka om inför kommunalvalet i fjol.
Ojala fick 17 personliga röster i kommunalvalet den 13 juni 2021, vilket var gav honom en (delad) 15:e plats inom det egna partiet som fick tre kandidater invalda i fullmäktige. Ojala är varken ledamot eller ersättare i fullmäktige.
Staden vill ha redogörelse
Stadsstyrelsen beslöt i måndags att Ojala ska meddela sin adress i Pargas senast den 8 april till stadens registratur. Dessutom ska Ojala lämna in en skriftlig förklaring om grunderna till att han själv betraktar Pargas som sin hemkommun.
Staden kommer vid behov att tillsammans med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utreda Ojalas faktiska hemkommun. Om staden efter att man tagit del av Ojalas utredning konstaterar att han förlorat sin valbarhet, blir det aktuellt att välja en ny ledamot till stadsstyrelsen.
Beklagligt, men handlar om juridik
Styrelseordförande Gilla Granberg (SFP) konstaterar att man måste följa lagen och att det är beklagligt att situationen är som den är.
– Samarbetet inom stadsstyrelsen har fungerat bra och det här ärendet är på inget vis politiskt, det handlar enbart om juridik.
Ojala känner sig kränkt
Ojala själv meddelar per e-post att han upplever att hans ära och förtroende har kränkts och att hans ombud kommer att vara i kontakt med stadens förvaltningschef och stadsdirektören.
– Jag har meddelat förvaltningschef Hanna-Maria Grandell på staden att hon får kommentera ärendet, skriver Ojala till ÅU.
Grandell säger att hon inte har någonting att tillägga till det som konstateras i ärendets beredningstext och Granbergs uttalande.
Hemkommun = bostadsort, eller?
Frågan om en persons hemkommun är inte så entydig som man kanske kunde tänka sig. Om en person i sin användning har flera bostäder eller ingen bostad alls, är hans eller hennes hemkommun den kommun som han eller hon på grund av sina familjeförhållanden, sin utkomst eller andra motsvarande omständigheter själv anser som sin hemkommun och till vilken han eller hon har den fastaste anknytningen.
Med stöd av lagen om hemkommun är personens hemkommun den kommun där personen stadigvarande bor. Hemkommunen är alltså inte nödvändigtvis den kommun där personen är skriven. Oftast är anteckningen i befolkningsdatasystemet korrekt, men inte alltid.
Personens egen uppfattning om vilken kommun som är hans eller hennes hemkommun beaktas i situationer med två eller flera bostäder, men den är inte ensamt avgörande. Personen ska också på basis av fakta som kan fastställas objektivt ha fast anknytning till den kommun han eller hon uppgett som sin hemkommun. I rättspraxis har man också fäst vikt vid i vilken kommun personen de facto bor.
Att till exempel ha en postbox på en ort gör inte kommunen till ens hemkommun om man på grund av sina familjeförhållanden, sin utkomst eller andra motsvarande omständigheter inte har någon annan anknytning till orten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.