Sanna Marin: Ska vi verkligen diskutera vilka bananer min familj äter?

Statsminister Sanna Marins (SDP) frukostförmån debatterades vidare under riksdagens muntliga frågestund på torsdagen.
En rad sannfinländska riksdagsledamöter undrade bland annat varför kvittona för matinköpen inte är offentliga, och såg det rentav som ett tecken på ett allmänt hemlighetsmakeri i regeringen.
Marin svarade att det är tjänstemännen som bedömt att det inte är av allmänt intresse vilken sorts bananer eller rostbröd som statsministerns familj föredrar.
Marin upprepade att hon, när det gäller förmånen, följt de direktiv hon fått av tjänstemännen. Hon påpekade också att hon varit i kontakt med skattemyndigheterna angående sin deklaration.
Regeringskollegan och finansministern Annika Saarikko (C) fick frågan om hon godkänner Marins sätt att agera i hela frågan. Saarikko kommenterade kort att det är bra att förmånen utreds.
Pressade på skatter
Marin och Saarikko pressades också när det gäller skatterna. Här var det främst Samlingspartiet, med Petteri Orpo i spetsen, som anklagade Marin och regeringen för att äventyra sysselsättningen och ekonomin med planer på progressiv kommunalskatt och en ny landskapsskatt.
Saarikko sade att tanken inte är att en landskapsskatt skulle öka skattebördan för någon finländare.
Marin sade att hela arbetet med att utforma framtidens skatter pågår, men undrade samtidigt vad som skulle vara så hemskt ifall låg- och medelinkomsttagare får lättnader i kommunalbeskattningen.
Gratis psykoterapiutbildning?
Riksdagen förde även en remissdebatt om medborgarinitiativet för att göra utbildningen i psykoterapi avgiftsfri.
En rad riksdagsledamöter från olika partier ställde sig positiva till förslaget, och påpekade hur viktig tillgången till terapitjänster är. I sitt inlägg konstaterade socialdemokraten Paula Werning bland annat att det finns en särskild brist på terapi på svenska.
De grönas Sofia Virta, som själv är terapeut, påpekade att utbildningen nu är så dyr att risken finns att lämpliga personer inte kan välja den. Hon berättade att hon själv hade två extrajobb för att finansiera studierna.
Enligt medborgarinitiativet kostar utbildningen 30 000–60 000 euro i huvudstadsregionen. I debatten nämndes siffran 6 miljoner euro som den årliga kostnaden för att göra utbildningen gratis. En kostnad som enligt flera riksdagsledamöter skulle vara en mycket lönsam investering.
Forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) ställde sig positiv till att diskutera förslaget, och sade att det är fint att så många offentliga personer vittnat om den hjälp de fått av terapi.
Han konstaterade samtidigt att avgiftsfriheten är en del av en större fråga om vem som ska betala kompletterande utbildningar. Kurvinen sade dock att han förstår att psykoterapiutbildningen är speciell i och med att den är så dyr.
Jean Lindén/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.