Förflytta dig till innehållet

Sanna Marin: Finland eftersträvar "en betydlig minskning" av EU:s coronabidrag

Statsrådets kansli

Kvinna med långt hår.Statsrådets kansli

Statsminister Sanna Marin representerar Finland under förhandlingarna om Europeiska unionens återhämtningsfond efter coronakrisen. Foto: Statsrådets kansli


Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att Finlands mål inför förhandlingarna om Europeiska unionens (EU) så kallade coronafond är att minska på den totala summan pengar som delas ut och i synnerhet på den summa som delas ut i form av bidrag. Marin träffade finländska medier på en presskonferens innan Europeiska rådets möte började i Bryssel på fredagen.
— En prioritet för oss är att förhållandet mellan lån och bidrag är mycket mer balanserat än i det förslag som nu presenterats, sade Marin i Yles sändning från presskonferensen.
Under Europeiska rådets möte förhandlar EU-ländernas stats- och regeringschefer både om EU:s budgetram för åren 2021–2027 och om ett ekonomiskt återhämtningspaket efter coronakrisen.
Europeiska kommissionen har föreslagit en återhämtningsfond på 750 miljarder euro för att hjälpa ekonomin på fötter efter coronakrisen. Enligt förslaget skulle 500 miljarder euro delas ut som bidrag till EU-länderna medan 250 miljarder euro skulle lånas ut.

Inga exakta summor som mål

Efter kommissionens ursprungliga förslag har Europeiska rådets ordförande Charles Michel tagit fram ett uppdaterat förslag på återhämtningspaketet men också det förslaget bygger i hög grad på bidrag.
— När det gäller återhämtningsinstrumentet har vi en del gemensamt med länderna i den så kallade frugala fyran, det vill säga Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike. Vår gemensamma ståndpunkt är att paketet måste vara mindre och att bidragens andel måste minskas, sade Marin.
Marin var ovillig att fastställa några exakta summor som Finland skulle vara berett att godkänna i förhandlingarna.
— Vårt mål är att få till stånd en betydlig minskning i bidragens omfattning. Vi har inte satt upp några summor som mål.
Statsministern tillade dock att en bra målsättning kunde vara att summan som delas ut i form av bidrag utgör högst hälften av den totala stödsumman.

Hur viktig är rättsstatsprincipen?

Enligt Marin är det viktigt för Finland att den finansiering som delas ut via återhämtningsfonden riktas uttryckligen till åtgärder som dämpar effekterna av coronakrisen och som är till nytta för hela EU. Marin önskar att pengarna används på hållbar utveckling, digitalisering och stärkandet av Europas konkurrenskraft.
Marin sade att det är viktigt att EU:s coronastöd binds till rättsstatsprincipen, vilket skulle innebära att ett land måste leva upp till rättsstatens principer för att få stöd. Statsministern svarade dock inte direkt på frågan om Finland är berett att fälla återhämtningspaketet om detta inte skrivs in som villkor.
Budgetramen och återhämtningsfonden måste godkännas enhälligt av EU-länderna, vilket innebär att ett enda medlemsland kan stoppa förslaget.
Två dagar, fredag och lördag, har reserverats för Europeiska rådets möte i Bryssel.
Mikael Piippo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter