Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Sanktionerna återspeglas på Åbo stads byggprojekt – ”Vi kan inte räkna med att alla investeringar kan förverkligas”

Sanktionerna mot Ryssland kan ställa till med stora svårigheter på byggarbetsplatser. Bedömningen görs i en lägesöversikt för Åbo stad. På kort sikt märks krisen som materialbrist och skenande kostnader.

– Ryssland, Belarus och Ukraina är alla viktiga råvaruleverantörer. Det handlar inte om att det inte finns råvaror, men det går inte att få hit dem, säger Tuomas Heikkinen, Åbo stads kanslichef.

Leveransläget har redan tidigare varit bekymmersamt som en följd av pandemin. Nu har sanktionerna mot Ryssland och kriget i Ukraina ytterligare försvårat läget, sade Heikkinen på Åbo stads presskonferens på tisdagen.

Priserna på material och råvaror är mycket instabila. Tillgången till stål har försvagats, vilket drabbar produktionen av betongelement. Råglas har i första hand importerats från Ryssland, likaså märks stigande aluminium- och kopparpriser hos fönstertillverkare.

– Tidtabellerna är pressade då det är svårt att få virke, stål eller fönster, enligt Heikkinen.

Sanktionerna förutsätter också ökad övervakning, vilket binder Åbo stads och de olika underleverantörernas resurser.

Man och kvinna framför projicerad bild med textSkärmdump, Åbo stads presskonferens
Vi kan inte räkna med att alla investeringar kan förverkligas, säger Tuomas Heikkinen.

I vissa fall har entreprenörer redan varslat om att det kan uppstå oöverkomliga hinder. Osäkerheten har fått vissa större företagen att låta bli att lämna in offerter. Samtidigt kan små bolag försöka minimera sina risker med mycket höga priser i offerter.

– Det är möjligt att vissa av stadens projekt bromsas upp eller till och med stoppas, säger Heikkinen.

Det viktiga just nu är att staden och entreprenörer diskuterar force majeure-klausuler om oväntade eller oförutsägbara händelser då gäller pågående byggen. Här tar Åbo stad exempel av stora aktörer, såsom staten eller exempelvis Farledsverket, säger Heikkinen.

– Vi kan inte klamra oss fast i det som varit normalt utan försöker tillsammans hitta sådana metoder som leder till att ingen lider på ett oskäligt sätt.

Då det gäller räntorna och Åbo stads lån är Heikkinen inte oroad. Lånen är bra skyddade med avtal om fasta räntor.

Vision över ny bangårdPES-Arkkitehdit
Investerarna bakom upplevelsecentret har också dragit i bromsen.

Kan bli dyrare att spara

Stadsstyrelsen godkände vid sitt möte på måndagen nya utstakningar för upphandlingar och materialanskaffningar samt för hur staden agerar då företag pressas av krisens följder.

– Vi kan inte räkna med att alla investeringar kan förverkligas. Det finns ändå sådant som inte kan vänta, som skolor och daghem. De måste sättas i skick.

Hyrorna för tillfälliga lokaler är höga, därför kan projekt bli dyrare om de inte förverkligas nu, säger Heikkinen. Några små projekt har faktiskt lagts på is men det finns också storsatsningar som är viktiga för stadens livskraft på sikt.

– Om de inte blir av får det också negativa följder, så det är inte så enkelt att säga att vi bara stoppar något.

Åbo kan inte påverka beslut som andra tar. Investerarna bakom upplevelsecentret på bangården har redan meddelat att projektet skjuts upp som en följd av de skenande byggkostnaderna.

Man med hörlurarSkärmdump, Åbo stads presskonferens
Krisen har små omedelbara effekter på kommunernas ekonomi, säger Timo Vesala.

I stadens presskonferens deltog också Timo Vesala, chefsekonom vid Kommunfinans, kreditinstitutet som finansierar kommuner och samkommuner. Krisen har enligt Vesala små omedelbara effekter på kommunernas ekonomi.

– Följderna märks först på statlig nivå. Det goda är att utgångsläget inför krisen varit gott. Den stora frågan är de långsiktiga följderna.

Om Finland nu måste satsa mer på beredskap och försvar märks det på sikt i den kommunala ekonomin. Det här är viktigt att tänka på i kommunal planering, säger Vesala.

Det kan också finnas en annan negativ effekt. Finland har upplevts som ett tryggt land men finns i västvärldens periferi. Nu kan det bli svårare att locka både investeringar och arbetskraft, enligt Vesala.

Heikkinen vill sätta in de lokala bekymren i ett större perspektiv.

– Vi talar om våra ekonomiska utmaningar men de är små bekymmer jämfört med vad den ukrainska civilbefolkningen får uthärda. Andra har det mycket svårare än vi, det här klarar nog vi av.

5.4.22 kl. 13.45: Artikeln uppdaterad med citat och uppgifter från stadens presskonferens.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter