Sandvik satsar över tio miljoner på fabriken i Åbo – ”Alla inom den globala gruvindustrin vet var Åbo ligger”

Industrikoncernen Sandvik som tillverkar gruvmaskiner i fabriken i Runosbacken ordnar en presskonferens samtidigt som cirka 400 inbjudna kunder från hela världen bekantar sig med de tiotals lastmaskiner och dumprar som står uppradade på gården.
Gästerna kommer bland annat från Sydamerika, Afrika och Australien. Sandviks anläggning i Åbo är välkänd ute i världen säger Sandvik Finlands vd Mats Eriksson.
– Vi är världsledande inom branschen och alla som har något med den globala gruvindustrin att göra vet var Åbo ligger.

Orsaken till presskonferensen är Sandviks storsatsning i Åbo. Företaget investerar över tio miljoner i att utveckla verksamheten och öka produktionen av batteridrivna gruvmaskiner.
Produktions- och lagerytan ska öka med 7 000 kvadratmeter då man tar över lokaler som tidigare delvis använts av cykeltillverkaren Tunturi. Man bygge också tre nya monteringslinjer för gruvmaskiner.
Vid två av linjerna ska man tillverka batteridrivna gruvmaskiner.

I dag körs de flesta gruvmaskiner med diesel, men trenden håller på att vända, säger Eriksson och förklarar varför.
– När man går ner i en trång tunnel eller gruva vill man släppa ut så lite avgaser och värme som möjligt. 60 procent av ett gruvföretags utgifter kan bestå av kostnader för ventilation och avluftning, så genom batteridrift kan man göra stora besparingar. Maskinerna går också tystare och skakar mindre.
– Dieselmaskinerna kommer inte att försvinna, men utvecklingen går mer och mer mot batteridrift.

Sandvik tillverkar redan batteridrivna gruvmaskiner i Åbo, men i mycket liten skala. Tack vare storsatsningen väntas produktionen öka med 20 procent och framtiden ser bra ut, säger Eriksson.
– Orderboken är rekordtjock, men exakt hur tjock vill jag inte avslöja, det får vara en affärshemlighet. Men det går bra för gruvindustrin och efterfrågan på batteridrivna maskiner ökar.
Någon serieproduktion blir det ändå inte frågan om. Varje kund har sina egna behov och varje maskin tillverkas enligt beställarens önskemål.
– Man kan inte automatisera allt för mycket, det handlar nästan om ett hantverk.

Tillsvidare har inte Rysslands anfallskrig mot Ukraina stört Sandviks produktion i Åbo. De maskiner som före kriget såldes till Ryssland säljs nu till andra länder och exportstoppet har inte haft någon negativ inverkan på verksamheten, säger Eriksson.
Däremot är komponentbristen ett problem.
– Räknar man bort alla skruvar och muttrar kan det behövas över 5 000 komponenter i en högteknologisk gruvmaskin. Vi har nästan dagliga problem med att få hit komponenter, men som tur är så har vi inte behövt avbryta produktionen. Men leveranstiderna har blivit längre och kan i dag vara mellan 6 och 12 månader.
För Åbo och närregionen är Sandviks investering en lyckospark. Företaget sysselsätter i dag cirka 700 personer och nyanställer nu ytterligare 100 inom både produktionen och produktutvecklingen.
Räknar man med alla lokala underleverantörer kommer man att sysselsätta omkring 2 000 personer
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.