Förflytta dig till innehållet

Sandvik börjar utveckla eldrivna gruvmaskiner i Åbo – "Kan ge 100 nya arbetsplatser"

Gruvlastarprototyp. Foto: Fredrik Häggman


Med cirka 600 anställda är Sandviks Åbofabrik i Runosbacken en av stadens 20 största arbetsgivare. Företaget, som tillverkar och utvecklar maskiner för gruvdrift, siktar nu på att växa ännu mer i regionen.
Gruvdivisionen är en del av den globala industrikoncernen Sandvik Group, grundad i Sverige. I det nya forsknings- och utvecklingscentret ska el- och hybridteknologi för gruvdrift tas fram. Enligt produktområdeschef Mats Eriksson är efterfrågan på gruvmaskiner och -fordon stadigt växande.
– Efterfrågan på dumprar och lastare är global och jämnt utspridd, men särskilt i västvärlden ligger man i framkant med grön teknologi och minskade utsläpp. En av vår viktigaste marknader just nu är Kanada, säger Eriksson.
Förutom el- och hybridmaskiner ska också digitaliserade och automatiserade lösningar utvecklas.

Mats Eriksson. Foto: Fredrik Häggman


Eriksson förklarar att fördelarna med att använda el- och hybridlösningar är flera. Gruvorna kan spara pengar, till viss del för att bränslekostnaderna minskar men framför allt för att det inte krävs lika mycket ventilation.
– För att man ska kunna arbeta i en gruva krävs ordentlig ventilation, och på grund av bränsleutsläppen kan ventilationskostnaderna stå för så mycket som 60 procent av de totala gruvdriftskostnaderna. Med el- och hybridmaskiner kan man minska avsevärt på ventilationen.
100 nya arbetsplatser i Åbo både indirekt och direkt
Utvecklingscentret väntas ge synergieffekter. Eriksson pratar om 100 nya arbetsplatser i Åbo inom vad han kallar ett ekosystem bestående av forskare, underleverantörer och Sandvik själva.
– Sandvik är en global koncern och vi kunde ha placerat centret någon annanstans i världen. Valet föll på Åbo på grund av dels att här finns högskolor och utbildad arbetskraft, dels att Åbofabriken har det största kunnandet om just gruvmaskinsproduktion inom Sandvik.
Förhandlingar om samarbete pågår med universiteten och yrkeshögskolorna i Åbo, men på den fronten är inget ännu klart.
Sandvik har utvecklat prototyper för eldrivna gruvlastare, men förhållandena i gruvan ställer höga krav på maskinerna. De måste tåla värme, fukt och damm i en mycket högre grad än till exempel en elbil.
– Vi har ännu inte utvecklat modeller som lämpar sig för massproduktion, men vi är redo att leverera enligt kundernas behov. Det står helt klart att eldrivna fordon och maskiner kommer att ta över marknaden i framtiden.
Tvärvändning: från nedläggning till expansion
För bara några år sen var Sandviks fabrik i Åbo nedläggningshotad.
I juni 2015 meddelade koncernen att produktionen koncentreras till andra orter och att Åbofabriken stängs.
Ett halvår senare gjorde industrikoncernen en tvärvändning. Stängningsbeslutet drogs tilllbaka, och Sandvik började expandera i Åbo i stället.
Under åren 2016–2017 rekryterades sammanlagt 150 anställda, kapaciteten utökades och nya produktionslinjer togs i bruk.

Läs också: Sandviks ordförande förklarar varför Åbofabriken räddades

Fakta: Sandvik Group

En global koncern som gör verktyg och maskiner för olika industrier
Grundades 1862 i Sandviken i Sverige
Sysselsätter 50 000 personer i 130 länder
Cirka 15 000 av dem jobbar inom Sandvik Mining & Construction
Åbofabriken har cirka 600 anställda och ligger i Runosbacken
Läs också: Sandvik startar produktion i Sydafrika

Sandvik i Åbo. Foto: Fredrik Häggman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter