Förflytta dig till innehållet

Sandigt värre när firandet av Forneldarnas natt sparkade i gång i Nagu

Kö på en strandArkiv/Robin Sjöstrand
Anmälningskön till sandslottstävlingen var lång redan en knapp halvtimme innan tävlingsstart.

Klockan är sex på kvällen i Nagu hamn och på sandstranden råder en febril aktivitet. Arrangörerna för den årliga sandslottstävlingen har precis ringt i klockan och nu har de cirka 40 lagen en timme på sig att övertyga domarna om att just de har den finaste sandskapelsen.

– Vi har normalmånga deltagare. Flest lag har vi i klassen för unga över 10 år, nästflest i klassen under 10 år. Men det r glädjande många familjelag med i år också, berättar Alice Björklöf, som är projektansvarig för sandslottstävlingen.

Priserna är många och kommer från diverse sponsorer och Pargas stad har stöttat tävlingen med ett lass ny sand på Framnässtranden, S:t Karins bjuder dessutom på godis åt deltagarna. Det är tydligt att det är ett omtyckt jippo som traditionsenligt ordnas på Forneldarnas natt.

Två kvinnor bakom en disk.Robin Sjöstrand
Alice Björklöf och Maija Elenius är med och arrangerar tävlingen, och säger att det har blivit lättare att arrangera tävlingen nu, när allt går på rutin.

– När deltagarna är klara har vi tre jurygrupper som utser vinnarna. Sammanlagt 14 personer finns i grupperna och det är för att vi ska kunna bedöma alla skapelser så snabbt som möjligt, säger Björklof.

Maija Elenius är president i Rotaryföreningen som ordnar evenemanget, och också medlem i juryn. Hon berättar att det förutom kreativiteten också är viktigt med teknik.

– Det ska förstås vara en intressant sandskulptur, men den måste ju vara bra byggd också. Och bara naturmaterial! Direkt vi ser plast blir det minuspoäng, säger hon.

En munk i sandRobin Sjöstrand
Denna halvätna munk byggdes av sand och blålera. Ingen plast så långt ögat kan nå.

Nere vid vattnet har Elin Strömberg och Ida Stadthagen, som bägge går i första klass i Kyrkbackens skola i Nagu, klart sin skulptur redan efter en halv timme. Laget heter The turtles och det ger en viss vink om vad de har byggt.

– Det är en sköldpadda! säger Elin.

– Med glasögon. Här. Jag ville att den skulle ha en hatt också, men mamma sa att det inte går, säger Ida.

 Flickorna planerade skulpturen dagen innan och Elin berättar att det var hennes mamma som kläckte idén. Sedan var det bara att bygga.

– Vi funderade inte. Vi bara byggde, säger hon.

Ida förevisar detaljerna runt sköldpaddan.

– Här växer det sjögräs, och där är ett berg, säger hon medan hon hoppar runt den.

– Och sköldpaddan är under vatten!

Två sjuåriga flickor med en sandskulptur.Robin Sjöstrand
Elin Strömberg och Ida Stadthagen byggde en skäldpadda i sand. Med glasögon och sjögräs.

På andra sidan stranden står dagens äldsta deltagare och bygger. Hela sex personer samsas om byggandet av något som ser ut som en skål, eller kanske ett handfat.

– Det är en vakka, en traditionell ask, säger Esa Kerkola som är en av byggarna.

Det visar sig att gänget är från en gästande Rotaryavdelning i Vakka-Suomi och vakka-askarna är en traditionell exportvara där.

– Vi funderade på att bygga ett Mercedesmärke som symbol för bilfabriken i Nystad, men det hade blivit för tråkigt, säger Kerkola.

De har lite problem med att få locket att inte rasa sönder.

– Det är ett tekniskt problem. Vi siktar på att det ska hålla tills juryn har sett det, sen får det rasa, säger Kerkola och skrattar.

Tre kvinnor och tre män som bygger en vakka i sand.Robin Sjöstrand
Rotaryavdelningen från Laitila vann sin egen klass för Rotaryavdelningar, med en skulptur av en vakka, en traditionell skål från Vakka-Suomi. Esa Kerkola i blå-vitrandig tröja säger att det är premiär för laget i tävlingen. ”Men i Nagu har vi alla varit förut”.

Elin Kari, Junia Gråhn, Jakob Båge och Artimus Palmroos har gått med i tävlingen helt av ett infall.

– Vi hade inget att göra för två timmar sen och vad är väl bättre än att bygga sandslott? säger Elin.

De har gått in för en traditionell design.

– Det heter ju sandslottstävling, så då bygger vi ett sandslott. Det finns ändå så många andra som bygger konstigheter, som munkar eller mumin, säger Junia.

Hon säger att de siktar på att bygga på höjden och få med lagom mycket detaljer.

– Och så ska vi vinna. Eller minst bli tvåa, säger Elin.

Två unga kvinnor och två unga män med ett sandslottRobin Sjöstrand
Elin Kari, Junia Gråhn, Jakob Båge och Artimus Palmroos satsade på det traditionella och byggde ett sandslott. Med det så tog de hem segern i sin klass ”Övriga”, som fanns till för vuxna utan barn.

Några andra som har bestämt sig för ett traditionellt sandslott är syskonen Wilma, Emilia och Alicia Isaksson, tillsammans med kompisarna Elsa Lindberg och Lilja Wallentowitz. De har byggt en skog av blåbärsris bredvid slottet (och med en svamp!) och en vulkan finns precis bredvid.

– Vi har gjort vulkanens lava av lingon och den strömmar ner i vallgraven, förklarar Wilma.

Hon berättar att det inte var särskilt svårt att bygga hela konstruktionen, men ganska kul.

– Det var Lilja som kom på idén med lavan, så vi har gjort den tillsammans.

Fem flickor och ett sandslott.Robin Sjöstrand
Elsa Lindberg, Lilja Wallentowitz, Emilia, Alicia och Wilma Isaksson byggde en skog runt sitt sandslott, och en vulkan ur vilken det kommer lava, som byggts med lingon. De delade på segern i klassen för barn under tio år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter