Förflytta dig till innehållet

Samtyckeslagen diskuteras i riksdagen i dag: "Borde vara en självklarhet"

Riksdagshuset i Helsingfors.

Riksdagshuset i Helsingfors.

Riksdagshuset. Foto: Anja Kuusisto


På onsdag eftermiddag för riksdagen en remissdebatt om medborgarinitiativet om att definiera våldtäkt utifrån avsaknad av samtycke.

Bland annat Sverige, Island, Storbritannien och Tyskland har redan en samtyckeslag som bygger på att allt annat än ett ja är ett nej. Det behövs alltså inte längre hot eller våld för att någonting ska klassas som en våldtäkt. I Finland överräcktes medborgarinitiativet för en liknande lag till riksdagen i juni.
Anita Westerholm, vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet anser att sexualbrottslagstiftningen släpar efter i Finland. Hon säger att det borde vara en självklarhet att sex och sexuellt umgänge ska baseras på samtycke i Finland år 2019.
– Jag vill se en lagändring som tydligt signalerar att den sexuella självbestämmanderätten inte under några omständigheter får kränkas. Det är fråga om sex endast då samtliga deltar av fri vilja, säger Westerholm i ett pressmeddelande.

Goda möjligheter att avancera

Medborgarinitiativet om en så kallad samtyckeslag lanserades i juni i fjol och fick drygt 55 000 underskrifter.
Initiativtagare var dåvarande ordförande för De grönas ungdomsorganisation, nuvarande riksdagsledamoten Iiris Suomela (Gröna) och Hanna-Marilla Zidan, ordförande för Vänsterförbundets ungdomsorganisation.
Initiativtagarna kräver att strafflagens definition på våldtäkt skrivs om så att den som har samlag utan den andra partens samtycke döms för våldtäkt. För tillfället stipulerar strafflagen att våldtäkt är att genom våld eller med hot om våld tvinga någon till samlag.
Antti Rinnes (SDP) regering har meddelat att dess mål är att genomföra en reform av lagstiftningen om sexualbrott. I regeringsprogrammet står det att ”strafflagens definition av våldtäkt ska ändras så att den baseras på avsaknad av samtycke och så att rättssäkerheten tillgodoses”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter