Förflytta dig till innehållet

Samtalsserie vill lyfta frågor om existentiell hälsa, livslust och mening med livet – ”Det handlar om vad det är att vara människa”

Natalie Skogman
Kvinnlig präst i utomhusmiljö.
I höst håller Åbo svenska församling fem tillfällen där prästen Maria Björkgren-Vikström samtalar med inbjudna gäster, som delar erfarenheter och insikter på temat.

I fjol höll Åbo svenska församling en samtalsserie om frågor som rör döden och sorgearbete. Vid varje tillfälle fylldes församlingens lokaler. I höst fortsätter det lyckade konceptet, denna gång med temat livslust och existentiell hälsa.

– Välmående handlar inte bara om personliga framgångar. Den existentiella hälsan är en djup dimension av livet. Genom historien har vi sett människor i alla kulturer ha ett behov av att se sig själv som en del av naturen, som en del av något större.

– Jag tänker att det handlar om vad det är ett vara människa. Det handlar om hur vi ser på livet, vilka kraftkällor vi har, vad vi längtar efter och vad vi är rädda för, säger prästen Maria Björkgren-Vikström.

Under fem onsdagskvällar i höst samtalar Björkgren-Vikström med inbjudna gäster.

– Existentiell hälsa kan handla om vilken livssyn som helst och vilken betydelse den har för hur en människa mår. Vi är alla människor och vi har alla något att lära oss av varandra, oavsett tro och religion, säger Björkgren-Vikström.

Vad är existentiell hälsa?

Enligt Världshälsoorganisationen WHO kan dimensionerna av hälsa delas upp i fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa. Varje samtal har olika teman utifrån några av WHO:s dimensioner av existentiell hälsa.

Organisationen har definierat åtta dimensioner som är viktiga för den existentiella hälsan: hopp, helhet, harmoni, förundran, mening med livet, andlig styrka och kontakt, personlig tro och gemenskap.

– Vi gör inte det här i anspråk på att vara hälsovetare. Men det är inte enbart genom professionell vård och terapi som man kan få ett helare liv. Vi är inte problemfokuserade här och erbjuder ingen snabbfix, säger Björkgren-Vikström.

– Istället fokuserar vi på det förebyggande och den mellanmänskliga kontakten det vill säga att man får blir sedd, känner igen sig själv, får diskutera och ställa frågor.

Vill lyfta vikten av den existentiella hälsan i Finland

I Sverige har man redan i tio års tid lyft fram den existentiella hälsan. Framförallt inom vården uppmuntras människor att samlas och diskutera sådana teman, säger Björkgren-Vikström.

– Det har inte lyfts i Finland på samma sätt så vi vill uppmuntra människor att tala mera om existentiella frågor med varandra. Vi hoppas att samtalsserien ska ge en uppfattning om vad som menas med existentiell hälsa, öppna upp för olika synsätt och att tröskeln ska vara låg för att komma med.

Andlighet och livskraft kan hittas i allt

Ibland används begreppen andlig eller spirituell hälsa synonymt med existentiell hälsa, som av någon kan upplevas som religiöst stämplande.

– I en sekulariserad kultur finns det såklart människor som säger att de absolut inte är andliga. Men andlighet kan också vara något man upplever exempelvis genom konst eller musik. Det handlar också om en tillhörighet till något större, och det liknar det man kan uppleva i en kyrka. De är inte motsatser, säger Björkgren-Vikström.

Men för församlingen är det viktigt att vara ett sammanhang för samtal om tro och andlighet.

– Det som kristna kallar för Gud tror jag är samma livskraft som finns i allting.

Livslust – en kurs om existentiell hälsa

11.9 Vad är existentiell hälsa?
Med Tomas von Martens, kommunikatör vid Folkhälsan och Benita Lillrank, läkare och lösningsinriktad psykoterapeut.
25.9 Förundran
Med Ronald Österbacka, professor i fysik vid Åbo Akademi och Anki Hellberg-Sågfors, kulturutvecklare vid Nordisk kulturkontakt.
9.10 Hopp och tillit
Med studentpräst Mia Pusa, studerande Vilja Vihervuori och abiturient Lukas Grankull.
23.10 Livskraft
Med författare och journalist Christa Mickelsson, som drabbades av stroke som 33-åring.
13.11 Mening med livet
Med författare Merete Mazzarella och Björn Vikström, professor i systematisk teologi vid Åbo Akademi.

Onsdagar klockan 18–19:30 i Aurelia, Auragatan 18.
Tillfällena är gratis och förhandsanmälan krävs inte.

– Folk får gärna komma med i samtalet och efteråt kan man fortsätta diskussionen över en kopp te som församlingen bjuder på. Det förväntas däremot inte att alla deltagare ska säga något, man kan också komma med och bara lyssna, säger Björkgren-Vikström.

Man behöver inte heller delta i varje tillfälle. Om man har barn i åldern 3–9 är de välkomna att delta i Äventyrsklubben på andra våningen i Aurelia, som pågår samtidigt som diskussionerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter