Samppalinna öppnar — andra nattklubbarna i Åbo väntar


Disko. Foto: Monica Forssell
Forte, Apollo, Marilyn, Vegas och Studio förblir stängda tills regeringen tänker om beträffande restaurangernas öppethållningstider.
Restaurang Samppalinna, som kanske inte är en nattklubb i ordets egentliga bemärkelse, men ändå ett dansställe med bar öppnade dörrarna i måndags och till helgen sker den officiella säsongsöppningen.

Restaurang Samppalinna öppnar men dansgolvet är stängt. Foto: Monica Forssell
”Åbos största terrass”
Eftersom Samppalinna i praktiken är en stor uteservering, eller som Aura Ravintolats styrelseordförande Pekka Koskinen säger: Åbos största terrass, lider man inte på samma sätt som de traditionella nattklubbarna i staden av coronarestriktionerna.
Restaurangen öppnar redan på eftermiddagen vilket betyder att man hinner med en hyfsad försäljning innan det är dags att stoppa utskänkningen klockan 22 och stänga dörrarna klockan 23.
Där stadens andra restauranger lidit av ett inkomstbortfall redan i två månader och de traditionella nattklubbarna fortsätter att blöda, har Samppalinna bara gått miste om majmånad.
Restaurangen är stängd under vintern och brukar öppna först till valborg.
— Förutsatt att inga nya restriktioner behöver vidtas så borde vi nog klara av att kompensera för majmånads inkomstbortfall under sommaren, tror Koskinen.
Öppna klockan 22 och stänga klockan 23 lönar sig inte
För klubbar som öppnar först sent på kvällen, så som Forte, Apollo, Marilyn, Vegas och Studio i Åbo lönar det sig inte att öppna så länge dörrarna måste stänga klockan 23.

Nattklubben Marilyn. Arkivbild. Foto: Monica Forssell
Irritationen över regeringens styvmoderliga behandling av nattklubbarna är påtaglig.
— Ja, nog betalar vi ett högt pris för att knappt 350 personer har bekräftats smittade och 3 vårdas på sjukhus i Egentliga Finland, konstaterar Jethro Rostedt som driver nattklubben Studio. Och Rostedt fortsätter:
— Det skulle nog vara på sin plats med nya direktiv som beaktar också nattklubbarna. Det jag inte förstår är till exempel hur viruset inte smittar vid utebaden men nog på nattklubbarna.

Jethro Rostedt. Foto: Motopark/Wikipedia
Branschkollegerna Sami Suominen som driver Forte och Apollo samt Pekka Savolainen som tillsammans med Mikaela Savolainen driver nattklubbarna Marilyn och Vegas vill också att regeringen så fort som möjligt tänker om och lättar på restaurangernas restriktioner.
Förlorar 1 miljon på tre måndader
Att som nattklubbsföretagare helt enkelt öppna klubbdörrarna tidigare för att kunna ta emot kunder ens några timmar, lär inte ska löna sig sommartid då solen ännu står högt på himlen klockan 20 på kvällen.
— Om man får hålla öppet ens lite längre kan vi kanske öppna nedre våningen av Apollo, det vill säga Armas, säger Suominen och om öppethållningstiderna förlängs till klockan 2 kan vi öppna Forte och Apollo, men med nuvarande restriktioner håller vi stängt.

Pekka och Mikaela Savolainen. Arkivbild. Foto: Monica Forssell
Savolainen räknar med ett inkomstbortfall på 1 miljon euro för april, maj och juni. Som veteran i nattklubbsbranschen är han ändå inte oroad för företagets framtid.
— Nej, vi har varit 28 år i branschen och har reserver. Fast det förstås är tråkigt att vara tvungen att röra dem, säger Savolainen.
Tiden som klubbarna varit stängda har man utnyttjat för renoveringar.
Vill ha kompensation

Studio öppnades i februari 2019 och går enligt Jethro Rostedt tillfredsställande. Bilden tagen strax före öppningen. Foto: Emma Strömberg
Av nämnda restauranger har Studio fått 100 000 euro från Business Finland och Aura Ravintolat 10 000 euro.
Pengarna ska användas till att utveckla verksamheten och Rostedt uppger att man kommit igång med att utveckla en mobilapplikation för nattklubben. Exakt vad mobilapplikationen ska användas till är oklart.
Aura Ravintolat utvecklar också digitala produkter som ska bidra till att minimera den fysiska kontakten till exempel vid inträde.
Alla klubbarna förväntar sig att få kompensation av staten för den tid klubbarna inte kunnat vara öppna.
Restaurangregler
Restarangerna får vara öppna till klockan 23
Utskänkningen avslutas klockan 22
Till att börja med får restaurangerna bara ta emot hälften av den normala mängden kunder inomhus
Alla kunder måste ha en sittplats
Restaurangerna måste rengöra alla ytor som kunderna rört vid tillräckligt ofta
Ingen bufféservering
Man får inte stå och hänga vid bardisken men om det finns sittplatser vid bardisken kan man sitta vid disken
Kunderna ska hålla tillräckligt långt avstånd till varandra
För utomhusservering finns inga andra restriktioner än att kunderna ska hålla tillräckligt långt avstånd till varandra och att sedvanlig hygien ska beaktas
Begränsningarna är i kraft till slutet av oktober men granskas med två veckors mellanrum och kan ändras om epidemin utvecklas i rätt rikting
Första gången regeringen granskar bestämmelserna på nytt är under midsommarveckan
Alla inser vi, att coronakrisen medfört ekonomiska problem för bl.a. restaurangerna. Till skillnad från Jethro Rostedt inser förhoppningsvis de flesta också, att företagen inte ”betalar ett högt pris för att knappt 350 personer har bekräftats med coronaviruset och 3 vårdas på sjukhus i Egentliga Finland” (Rostedt i ÅU 4.6), utan för att fler än 350 inte ska behöva insjukna och fler än 3 inte vårdas på sjukhus.
Och 100 000 i kompensation till Studio från Business Finland, kanske det tröstar lite.