Samma investerarduo bakom flera arenor – Åbo stad ställer hårda villkor för sina miljoner

GSP Group är företaget som sköter mycket av det operativa kring bangårdsprojektet, men den stora aktören är Turun Ratapihan Kehitys.
Några av frontfigurerna bakom projektet är spelmiljonärerna Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, före detta NHL-stjärnan Saku Koivu och HIFK:s styrelseordförande Timo Everi.
Everi, som har en bakgrund i reklambyrån Hasan&Partners, hittas bakom olika arena- och hallprojekt i flera städer.
Ett av dem är jättearenan Garden Helsinki vid Olympiastadion, som bland annat ska bli Helsingfors IFK:s nya hemmahall. Investeringen beräknas kosta 600–800 miljoner.
Garden Helsinki påminner mycket om det som planeras i Åbo, med den skillnaden att det i Helsingfors redan finns en godkänd detaljplan.
Bakom Garden Helsinki hittas företaget Sepos, som också äger en del av Turun Rahapihan Kehitys. Sepos grundades av Everi och fastighetsutvecklaren Ilkka Kilpimaa, projektchef för Åbosatsningen.
Kilpimaa är projektchef också för Oulun Ratapihan Kehitys i Uleåborg, där det också handlar om att bygga om en bangård – och skapa en ny arenahall. I bakgrunden finns också företaget Sepos, som därtill har ytterligare två arenaprojekt, Hämeensaari i Tavastehus och Hippos-centret i Jyväskylä.
Pandemin minskade intresset
Det verkar finnas en tilltro till Sepos planer, eftersom finansgruppen Taaleri nyligen gick in som delägare med 30 procent i fjol.
– Företagsköpet skapar möjligheter för Taaleri att komma med i redan existerande och nya, intressanta fastighetsprojekt, sade Taaleris vd Robin Lindahl, som nu också sitter i Sepos styrelse.
Coronapandemins följder, såsom alla restriktioner, slog hårt mot evenemangssektorn. Branschens sammanlagda omsättning sjönk med över en femtedel från 2019 till 2020, enligt näringslivets forskningsinstitut Etla. Lönsamheten sjönk mycket mer.
Det här återspeglas också på arenaprojekten. I vintras meddelas Kilpimaa att jakten på privat finansiering för bangårdsprojektet i Åbo lades tillfälligt på is och att man fokuserar mer på själva planeringen.
– Pandemin har fått investerare att tänka om. Idrotts- och nöjeskulturen har drabbats hårt. Därför är det somliga som ser en mörk framtid för dylika projekt, sade Kilpimaa nyligen till Helsingin Uutiset (20.8).
I Helsingfors räknar han ändå med att bygget av Garden Helsinki kan börja 2022.
Källor: Kaleva, Helsingin Uutiset, YLE, Rakennuslehti.
Trettio miljoner – men med hårda villkor
Stadsfullmäktige fattade i juni i fjol ett principbeslut om att investera 30 miljoner i det nya bolaget som ska driva verksamheten i upplevelsecentret och arenan.
Ett villkor är att arenabolaget får ett ”betydande” statsstöd för byggprojektet (arenan Uros Live i Tammerfors fick 18 miljoner euro av staten).
Ett annat villkor är att andra investerare ska vara sådana som är godtagbara i enlighet med de principer Åbo stad har för sin investeringsverksamhet.
Finansieringsstrukturen och -planen ska vara klar för hela området innan staden går med som delägare.
Dessutom ska det utredas om arenabolaget tar över sport- och konserthallen i Artukais, som en delbetalning av de 30 miljonerna.
Åbo stads pengar ska också ge en skälig avkastning som motsvarar branschens allmänna nivå, enligt stadsfullmäktiges beslut.
Källa: Stadsfullmäktiges mötesprotokoll, 15.6.2020
26.10 kl. 10.05: ”Rahapihan” korrigerat till ”Ratapihan” i första meningen.
Tack för korrigeringen. Det där kan säkert sägas vara en freudiansk felsägning. /Stefan Holmström
Låter bra med Turun Rahapiha….”rahaa” behövs 😉, men tror att den avsedda aktören heter Turun Ratapihan Kehitys Oy…