Samlingspartiet röstade först emot, sedan för att staden tar över Karinahemmet — "ingen ideologisk fråga för oss"


Lauri Kattelus, ordförande i Åbo stadsstyrelse och samlingspartist. ÅU-foto
I måndags stod Åbo stadsstyrelse enhälligt bakom beslutet att inleda förhandling om att ta över den palliativa vården i Karinahemmet på Hirvensalo.
Men i social- och hälsovårdsnämnden i juni röstade Samlingspartiet emot att staden skulle inleda förhandlingar med stiftelsen som drivit hemmet för vård i livets slutskedet. Då röstade majoriteten i nämnden för att frågan går till behandling i stadsstyrelsen.
När ärendet för andra gången kom upp i stadsstyrelsen i måndags stod alla partier, inklusive Samlingspartiet, bakom beslutet att staden inleder förhandlingar om att överta Karinahemmets verksamhet.
Veckan innan hade stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus (Saml) skjutit upp den tänkta diskussionen om Karinahemmet med en vecka.
Andra partier tror att medborgaraktiviteten för att rädda Karinahemmet skapade påtryckningar på samlingspartiet.
Kattelus säger att partiet aldrig har motsatt sig att staden skulle ta över Karinahemmets verksamhet och hyra lokalen, men att partiet har velat vänta på mera information av tjänstemännen för att fatta ett välavvägt beslut.
Samlingspartiet har traditionellt förespråkat att köpa vårdtjänster och inte utöka stadens egen personal. Är beslutet om Karinahemmet en linjeändring?
– Frågan handlade om att den privata aktören, stiftelsen, inte längre kunde upprätthålla verksamheten på grund av ekonomiska skäl. Det viktigaste var att bevara goda tjänster för kommuninvånarna och inte en ideologisk fråga, säger Kattelus.
De gröna stod inte heller genast bakom beslutet att införliva Karinahemmets verksamhet i stadens regi. Också De gröna ville invänta mera information av tjänstmännen om den palliativa vården i Åbo innan några beslut fattades.
Stadstyrelseledamoten Mikaela Sundqvist (Gröna) säger att när det blev klart under sommaren att det finns ett behov av vårdplatser inom vården i livets slutskede och att behovet bara kommer att öka bestämde hon att hon stöder en fortsatt verksamhet för Karinahemmet.
De gröna stadsstyrelseledamot Jukka Vornanen säger att det var först inför stadsstyrelsemötet den 12 augusti som partiet formade en enhällig ståndpunkt i frågan.
När det började klarna att allt fler partier stod bakom att rädda Karinahemmet kan trycket på Samlingspartiet att också ställa sig i ledet ha ökat, tror Sundqvist.
– Det stod klart för Samlingspartiet innan stadsstyrelsemötet i måndags att vi inte bara kommer att diskutera Karinahemmets öde utan att vi också kommer att ta ett beslut och att majoriteten står bakom att inleda förhandlingar om att ta över Karinahemmet.
Det är SDP med stöd av Vänsterförbundet som från början har drivit frågan om att rädda Karinahemmet.
Detta har hänt
26.4 beslöt förvaltningsrådet för Sydvästra Finlands stiftelse för hospicevård att Karinahemmet stängs. Orsaken var att stiftelsens pengar är slut.
17.6 lämnades en lista med över 4 000 underskrifter till stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen (Gröna).
30.6 stängde Karinahemmet.
12.8 Stadsstyrelsen bordlade ärendet på initiativ av Lauri Kattelus (Saml)
19.8 beslöt stadsstyrelse att inleda förhandlingar om att ta över Karinahemmets verksamhet.
Läs alla artiklar om Karinahemmet här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.