Samlingspartiet kan nobba lokala SFP i riksdagsvalet: ”SFP står bakom regeringens ansvarslösa ekonomiska politik”
Partierna finslipar som bäst sina valstrategier inför nästa års riksdagsval.
För SFP i Egentliga Finland handlar diskussionen främst om man ska ingå valförbund med ett annat parti, eller om man ska upprepa förra valets beslut att gå till val på egen lista.
Då lyckades chanstagningen med egen lista. SFP behöll sin plats i riksdagen i och med att Sandra Bergqvist tog Stefan Wallins plats.
Också år 2023 lutar det mot att partiet går ensamt till val eftersom man har svårt att hitta något parti som är villigt att ingå ett valförbund. Den naturligaste kandidaten är Samlingspartiet som man senast var i valförbund med i årets välfärdsområdesval och i riksdagsvalet 2015.
I rikspolitiken står SFP tyvärr bakom regeringens ansvarslösa ekonomiska politik.
Ville Valkonen kretsstyrelseordförande Samlingspartiet
Under våren har SFP fört diskussioner med Samlingspartiet i Egentliga Finland, men från partiets sida har intresset varit svalt. Det slutliga beslutet om ett möjligt valsamarbete med SFP fattas på Samlingspartiets kretsstyrelsemöte på onsdag kväll.

Styrelseordförande Ville Valkonen vill inte föregå beslutet, men säger att det är svårt att hitta en gemensam linje med SFP.
– I rikspolitiken står SFP tyvärr bakom regeringens ansvarslösa ekonomiska politik. Vi har svårt att förstå varför partiet sitter med i en vänsterregering som lånar pengar som aldrig förr och ökar landets skuldbörda till en historiskt hög nivå. Samtidigt låter man bli att genomföra nödvändiga strukturella reformer.
Ska man tolka det som att ni inte är intresserade av ett valförbund?
– Innan vi fattat beslutet vill jag inte kommentera frågan desto närmare, men det här är vårt huvudbudskap.
Valkonen säger att samarbetet med SFP på det lokala planet i Åbo och Egentliga Finland har fungerat bra och att det är SFP:s poltik på riksnivå som man är missnöjd med.

SFP:s kretsstyrelseordförande Cecilia Achrén är medveten om Valkonens kritik av partiet.
– Förstås påverkar det som sker i rikspolitiken också vårt samarbete på det lokala och regionala planet. Men det handlar inte bara om politik utan också om valmatematik.
– Jag ska ännu diskutera med Valkonen och Samlingspartiets verksamhetsledare Juha Rantasaari vad som gäller och den här veckan ska det nog bli ett beslut.
Hur viktigt är det för SFP att ingå ett valförbund?
– Det finns både för- och nackdelar med egen lista och valförbund. Visst skulle det vara enklare med ett valförbund, men vi är också redo för att gå till val på egen lista.
Vad händer om Samlingspartiet på onsdag tackar nej till ett valförbund?
– Då är det slutdiskuterat med dem och det betyder i praktiken egen lista. Men det är absolut ingen negativ sak. Ser man tillbaka på tidigare valresultat skulle vi ha lyckats behålla vårt mandat också på egen lista. Vi gjorde ett så bra val 2019 att det är många i partiet som tycker att vi nu också ska stå på egna ben.
SFP:s kretsstyrelse möts på torsdag för att diskutera partiets valstrategi. Blir det egen lista ska partiet ställa upp 17 kandidater.
Inga diskussioner har förts med Centern
Ett annat parti som SFP har haft ett nära förhållande med är Centern som man var i valförbund med i riksdagsvalen 2007 och 2011. I dagens läge finns det ändå ingenting som tyder på att man skulle återuppta samarbetet.
Några officiella diskussioner partierna emellan har inte förts säger både Achrén och Centerns kretsstyrelseordförande Pekka Kuusisto. Han föredrar att partiet står självständigt i valet 2023.
– Vi söker inte själva någon samarbetspartner, men om någon är intresserad av ett valförbund diskuterar vi naturligtvis frågan, vi stänger inte dörren för någon. Men ett beslut om ett valförbund måste basera sig på noggranna matematiska uträkningar och beräkningar på om det har ett mervärde för oss. Vi vill också ge våra egna kandidater en möjlighet att ställa upp.
Betyder det att ni helst går till val på egen lista?
– Ja, det är utgångspunkten.
Centerns kretsstyrelse tar ställning till vilken strategi man väljer vid sitt möte under midsommarveckan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.