Förflytta dig till innehållet

Saml leder välfärdsstyrelsen och koncernsektionen – SFP nöjda med styrelseplatsen och nämndansvar

Arkiv/Anja Kuusisto
ung man står leende på trottoar i Åbo centrum
Samlingspartiets Ville Valkonen som leder förhandlingarna inför välfärdsfullmäktiges konstituerande ser till att det går undan.

Fullmäktigegrupperna i Egentliga Finlands välfärdsområde kom i kväll överens om platsfördelningen mellan de olika partierna. Samlingspartiet som blev det största partiet i Egentliga Finland tar hand om ordförandeklubban i den nya styrelsen.

Samlingspartiets Ville Valkonen som leder förhandlingarna mellan grupperna konstaterar att förhandlingarna framskridit i god anda.

– Men det är ett enormt jobb att bygga upp det nya välfärdsområdet. Det återstår ännu mycket att göra, men samtidigt är det viktigt att området fungerar på ett demokratiskt sätt och att man hör invånarna på bred front.

Saml tar tunga poster

Förutom styrelseordförandeposten tar Samlingspartiet också ordförandeplatsen i koncernsektionen. Centern får posten som första vice ordförande i styrelsen och SDP posten som andra vice ordförande.

Välfärdsområdets styrelse består av sammanlagt 15 ledamöter. SDP som fick näst mest röster i Egentliga Finland leder ordet i välfärdsfullmäktige, där vice ordförandeposterna går till Sannfinländarna, De Gröna och Vänsterförbundet.

en tabellMikael Heinrichs
Så fördelas platserna i den kommande styrelsen.

Samtidigt slog man fast vilka partier som tar hand om de beredande nämndernas och påverkansorganens ordförandeskap.

Vem leder nämnderna och organen?

Räddningsväsendet: SDP
Service för barn och unga: Vänsterförbundet
Service för personer i arbetsför ålder: Samlingspartiet
Service för äldre: Centern
Service på svenska (nationalspråksnämnden): SFP
Revisionsnämnden: Sannfinländarna
Koncernsektionen: Saml.
Delegationen för forskning, kunnande och framtidsfrågor: Saml.
Rådet för mångkulturalism: SDP
Äldrerådet: C
Rådet för personer med funktionsnedsättning: VF

Var det någon av posterna som orsakade extra mycket diskussion?

– Jag skulle säga att vi har rätt så standardiserade principer för platsfördelningen och dessutom så goda kontakter mellan partierna att det inte är ett problem. Det är i allas intresse att så snabbt som möjligt komma vidare. Vi har så mycket att göra att det inte är någon idé att gräla om sådana saker, säger Valkonen.

Namn kan finnas redan nästa vecka

Det är sedan upp till de enskilda partierna att ta fram vilka personer som ska sitta på de olika posterna. Då välfärdsfullmäktige träffas första gången den 2 mars ska alla personval klubbas igenom.

– För Samlingspartiets del utgår jag från att personvalen är klara redan nästa fredag, säger Valkonen.

Lyckade förhandlingar för SFP

För SFP:s del ser förhandlaren Åsa Gustafsson resultatet som ytterst lyckat.

– Vi är väldigt glada över ordförandeskapet i nationalspråksnämnden och en styrelseplats. Att förhandlingarna gått så här smidigt och snabbt framåt är också glädjande, samarbetet över partigränserna fungerar fint.

Kvinna utanför en ingång.Arkiv/Monica Forssell
Åsa Gustafsson från S:t Karins för SFP:s talan under förhandlingarna.

Något om vilka namn SFP tänkt för de olika förtroendeposterna yppar hon inte ännu i det här skedet. I och med det tekniska valförbundet med Samlingspartiet förutsätter det också en del förhandlingar med dem.

Hann ni alls diskutera kring var fullmäktige kommer att sammanträda fysiskt den 2 mars?

– Det är en utmaning att hitta ett lämpligt utrymme, men jag utgår ifrån att vi nog inom kort kan slå fast var det blir. Sannolikt vet vi det redan innan vårt följande möte nästa fredag, säger Gustafsson.

Förhandlingarna mellan partierna fortsätter nästa fredag den 18 februari. Då är det meningen att man ska behandla det kommande välfärdsområdets förvaltningsstadga.

– Vi fick dessutom veta att förhandlarna äntligen kommer att träffas fysiskt nästa vecka, då i sjukvårdsdistriktets sammanträdesrum, berättar Gustafsson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter