Samarbeten är dagens melodi för Pargas – blickar nu västerut med turismen

Den slitna klyschan om att det aldrig händer någonting i Pargas kan man glömma under 2022. Många saker är redan på gång, flera planeras och det kan också bli nya samarbeten bland annat inom turismen.
Den mest akuta ekonomiska krisen är avvärjd och stadsdirektör Patrik Nygrén vågar se positivt på det kommande året.
Strategi och ny organisation
I Pargas ska man under våren komma till skott med två stora förändringar. Dels handlar det om att godkänna stadens strategi för de kommande åren, dels om att få fram framtidens kommunorganisation, Pargas 2.0, som blir verklighet den 1 januari 2023 då social- och hälsovården inte längre finns på kommunens bord.
– Vi kommer så småningom in på slutrakan med strategiarbetet och ambitionen är att under våren få det ner till pappers och godkänt av fullmäktige. Strategiarbetet är ännu på hälft, men hitills har det utkristalliserats fyra framtidsteman.
Strategins fyra temaområden
Starkare attraktivitet: tydligare varumärkesmässigt, mer systematik i inflyttningsarbetet, lyfta fram det unika som Pargas har.
Större hållbarhet: betona det hållbara i allt staden gör, arbeta för ett renare hav, mindre klimatpåverkan, hållbar turism, ett skilt klimatprogram.
Bättre välmående: hitta rätt samarbetsform mellan stadens välfärdsarbete (förebyggande arbete) och välfärdsområdet, en holistisk syn på hälsan, förebygga ensamhet, uppsökande verksamhet.
Skapa mer tillsammans: nätverkandet med i allt vi gör, ny dimension i och med välfärdsområdena, samarbete med föreningar, företag och tredje sektorn.
Det insamlade materialet har under arbetets gång nedtecknats, man har gjort intervjuer med både förtroendevalda och kommuninvånare, personer med en koppling till Pargas och ordnat workshoppar med olika teman.
Arbetet med att sammanställa allt material till en strategihelhet står nu i tur.
– Sedan är meningen att det här arbetas in i det normala budgetarbetet och i verksamheten.
Turismsamarbete med Åbo och Nådendal?
Gemenskapen är den bit i pusslet som Nygrén ser som den som kanske mest särskiljer Pargas strategi från övriga kommuners motsvarande.
– Nätverkande i alla former är i allt högre grad hela tiden med i allt vi gör, inte minst i och med att välfärdsområdena kommer in i bilden. Varken de eller vi som kommun klarar oss ensamma. Dessutom kommer hela tredje sektorn, föreningar och företag med i bilden, alla jobbar för ortens bästa och det kommer säkert att prägla de kommande åren, säger Nygrén.

– Antagligen kommer vi också att gå in för ett turismsamarbete med Åbo och Nådendal, så att vi skulle bilda ett gemensamt turismbolag tillsammans med dem.
Sysselsättning = samarbete
Då sysselsättningsbiten överförs till kommunerna 2024, kommer det också per definition att handla om ett nätverk och ett samarbete, eftersom få kommuner på egen hand har resurser eller möjligheter att sköta sysselsättningsfrågor i egen regi.
– Vi har också ett samarbete med Novia inom servicedesign, där en studerande gör ett examensarbete kring hur Pargas kunde komma i gång med en innovationshub, där man kunde förädla goda idéer som dyker upp så att de blir verklighet.
Överlåtelsen måste vara smidig
Den enskilt största förändringen sker förstås i årsskiftet 2022–2023, då välfärdsområdena tar vid. Nygrén som själv sitter med i det temporära förberedelseorganet Vate, är nöjd med valet av nya ordföranden Antti Parpo, som han ser har en bra förståelse för socialvården och primärhälsovården.
Dessutom är Nygrén övertygad om att kommunernas röst nu kommer att höras mer.

– Projektet är superambitiöst och visst oroar tidtabellen litet, med tanke på att man ska välja styrelse och sköta det administrativa. Om tidtabellen ska hålla får man inte stanna upp då det ska utarbetas en strategi och förvaltningsstadga för den nya organisationen, säger Nygrén som själv är invald i strategigruppen som en av fem personer.
Nygrén ser också affärsöverlåtelsen till välfärdsområdet som den viktigaste saken på agendan för 2022.
– Att den överlåtelsen sker så bra och smidigt som möjligt är viktigt. Visst har vi också andra stora projekt på gång, som det kreativa lärcentret, nya flervåningshus och brobyggen, men social- och hälsovården måste fungera.
Småbarnspedagogiken står inför förändringar
Skolnätsutredningen kommer garanterat att bli en snackis då stadsstyrelsen under sitt nästa möte aktivt tar ställning till den. Förslagen lyftes upp på bordet redan i maj i fjol, men nu ska man fatta beslut om hur framtidens skolnät i staden de facto ska se ut.
Samma sak gäller för småbarnspedagogiken, ett område där Nygrén medger att barnunderlaget sviktar – men som samtidigt är ett område där Pargas aktivt gått in för att profilera sig som en barnvänlig stad.

– Det kanske inte kommer att finnas så mycket man kan göra, det kan komma att beröra en eller maximalt två skolor i framtiden, men inom småbarnspedagogiken finns det tydligare behov av förändringar. Vissa faciliteter är inte byggda som daghem och kanske inte så välfungerande. Det är en svår problematik, eftersom vi långsiktigt gått in för att vara bättre än genomsnittet på den fronten.
– Det vi vet gällande inflyttning är att barnfamiljer med barn under fem år är de mest flyttbenägna inom alla ålderskategorier.
Vapparvägen har potential
Vad som ska ske med Vapparvägens skolfastighet i framtiden är också en stor fråga för de kommande åren.
– Det är en attraktiv, lätt byggbar, centralt belägen tomt som säkert lämpar sig för både service och boende. Det vi också vet är att halldelen som vi nu byggt om kan stå kvar också på egen hand, men så mycket mera vet vi inte just nu. Det finns goda förutsättningar att utveckla tomten.
Nu är det ju så att kommunallagen i sig dikterar att varje kommun ska ha en strategi och den ska ses över minst en gång per fullmäktigeperiod. Det att man nu gör upp en ny betyder inte per definition att den gamla ”misslyckats”. Den är bara tidsbunden.
Hallå, både Pargas och redaktören! Vad i ännu gällande strategi har misslyckats om det behövs nya tag? Där finns ju mycket vackert tänkt för levande skärgårdsstad och HELA Pargas.
På potentiella inflyttande familjer inverkar goda dagisar och speciellt skolor väldigt mycket. Viktigt att beakta detta då framtiden för skärgårdsstaden Pargas planeras.
Vi har mycket fint att bjuda på, speciellt tvåspråkigheten är ett stort plus för vår stad. Fint att det nu verkar finnas visioner för framtiden och det positiva den kan föra med sig. Fortsätt jobba för en bra framtid för oss alla ”Pargasbor”, både nuvarande och kommande.