Samarbete är den röda tråden i Kimitoöns nya strategi – invånarnas tur att påverka då budgeten formas

”År 2030 är vi en attraktiv, hälsofrämjande boendekommun med en välkomnande gemenskap djupt rotad i bygdens historia och med moderna, klimatsmarta lösningar på vardagens behov.” Så inleds Kimitoöns nya kommunstrategi.
Strategin godkändes i kommunstyrelsen på måndagen, men ska ännu behandlas av fullmäktige. Den går under namnet Saltstänk och livskraft 2022-2025.
Strategin har utarbetats av kommunens tjänsteinnehavare tillsammans med fullmäktige. Enligt styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP) har politikerna aktivt deltagit i arbetet, bland annat genom tre aftonskolor i temat, där man haft workshops och frågebatterier.
Under aftonskolorna har strategins huvudsakliga mål formats. Vidare har kommunen vid tre rundabordssamtal med inbjudna representanter diskuterat företagsfrågor, föreningar och tredje sektorn samt frågor kring boende.
Strategi med framtidstro
Kommundirektör Erika Strandberg är nöjd med slutresultatet och tycker att strategin andas framtidstro, samtidigt som kommunens framtida roll känns rätt.
Strategin handlar om de långsiktiga målen för kommunens verksamhet och ekonomi.
– Den röda tråden är samarbete som byggs med föreningar, företag samt intressebevakningen utanför kommunen. Vår framtida roll handlar om det – vi är inte längre en ensam aktör. Tvåspråkigheten var en annan sak som överraskande starkt lyftes fram av fullmäktige, säger Strandberg.
Strandberg ser som startskottet för strategiarbetet den enkät som riktades till invånarna i somras. I den frågades vad som är bäst med Kimitoön och vad man borde satsa på framöver.
”År 2030 är vi en attraktiv, hälsofrämjande boendekommun med en välkomnande gemenskap djupt rotad i bygdens historia och med moderna, klimatsmarta lösningar på vardagens behov. Vi tar fullt vara på vårt läge, med en levande skärgård, en rogivande natur och en grönskande landsbygd som självklara utgångspunkter. Vi har livskraftiga byar som sjuder av aktiviteter för alla åldrar. Flera unika attraktioner lockar besökare året om från när och fjärran. Över hela kommunen är det marina inslaget högst påtagligt inte minst inom näringsliv och utbildning. Här finns möjligheter för alla som vill skapa, njuta, uppleva och utvecklas i en trygg omgivning.”
Så här inleds kommunstrategin ”Kimitoön – saltstänk och livskraft”, under rubriken Vision.
Invånarna tas med då budgeten görs upp
Sist Kimitoön gjorde upp sin strategi, år 2016, involverades allmänheten bland annat genom fyra invånarträffar, genom att tjänstemännen träffat folk på olika håll av Kimitoön och en för alla öppen workshop.
– I och med att vi har ett nytt fullmäktige har vi starkt jobbat med dem i strategiarbetet. Men invånardelaktigheten diskuterade vi under mötet på måndagen, och vi kom fram till att de gärna kopplas in i nästa steg av processen, säger Strandberg.
Nästa steg är snart aktuellt, nämligen då budget för år 2023 och de följande årens ekonomiplan ska göras upp. Det är i budgeten som strategin omvandlas till konkreta årliga mål och åtgärder. Exakt hur invånarnas delaktighet ska ordnas är inte bestämt, men beroende av coronaläget kan det komma att handla om någon typ av elektroniskt deltagande, till exempel för samutveckling eller för prioriteringar.
Unga och gamla har hörts
Förutom nämnda enkät har man i strategiarbetet använt bakgrundsfakta bland annat från Kommunförbundets invånarenkät från år 2020 och vidare har ungdomsparlamentet och äldre- och handikapprådet getts möjlighet att kommentera utkastversionen av strategin.
Enligt beredningen inför kommunstyrelsens möte har man i strategin försökt beakta att kommunens roll och verksamhet kommer att förändras märkbart under strategiperioden. Strategin ska fungera som en ledstjärna för kommunens prioriteringar och beslut, inte för att ge exakta svar.
Utgår från tre delområden
Strategin är uppdelad i tre delar: gemenskap, ett smart grepp och en aktiv partner.
Gemenskap syftar på samarbete med föreningar och tredje sektorn och på en positiv tvåspråkighet.
Ett smart grepp handlar bland annat om en balanserad ekonomi, om en smidig förvaltning, om att ta tillvara ny teknik och om att sätta positiv nettoinflyttning som ett centralt mål. Här tar man konkret fasta på Kimitoöns gymnasiums marina inriktning med målet att den ska bli ett visitkort för kommunen.
En aktiv partner syftar på samarbete med bland annat näringslivet, tredje sektorn, andra kommuner och välfärdsområdet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.