Salutorget planeras med hjälp av tävling — hur ska lamporna, skridskobanan och fontänen se ut?


Salutorgets paviljongvision. Bild: Schauman Arkkitehdit & Schauman & Nordgren Architects
Salutorget nya utseende ska planeras med hjälp av en tävling.
Stadsstyrelsen ska på måndag bland annat godkänna programmet för planeringstävlingen och vem som ska representera stadsstyrelsen i juryn.
Det handlar både om Salutorgets nya utseende som helhet och om dess funktionalitet, samt om detaljer som hur trappor, lampor, murar, en scen och ett vattenelement i anslutning till torget ska se ut.
Staden vill också att Åbos historia eller det som har kommit fram i och med de arkeologiska utgrävningarna på torget beaktas på något sätt på det nya torget.
Många element ska ingå
Tävlingsbidragen ska också innehålla åtminstone en skridskobana, laddningsstationer för bussar, planteringar, fasta möbler, reklampelare och en station som mäter luftkvaliteten.
Tävlingsdeltagarna ska presentera en högklassig helhetsplan fylld av idéer. Den ska vara funktionellt och visuellt intressant och knyta ihop alla de element som utgör Salutorget.
Innan tävlingen avgörs får också stadsborna kommentera tävlingsbidragen.
Projektchef Janne Laine vid Åbo stad säger att det har visat sig vara en stor utmaning att bilda en visuell helhet av Salutorget.
– Vi har ändå varit tvungna att framskrida med planeringen av olika delområden, för att försäkra oss om att ingenting som redan tidigare har byggts stör eller hindrar annat som måste byggas.
Han säger att när tävlingen sedan kör i gång är utgångspunkten de beslut som redan tidigare har fattats, som beslutet om hur paviljongerna ska se ut och stenläggningens färg.
För utsläppsneutralitet och en kvalitativ stadsmiljö
Annat som tävlingsdeltagarna ska beakta är plockat ur stadens strategi.
Hit hör att Åbo stad vill vara en föregångare inom stadskultur med aktiva invånare, att staden ska vara livskraftig och att Åbo är en betydande turism-, kongress- och evenemangsstad, med en lång historia.
Också en kvalitativ stadsmiljö och en allt tätare stad ska beaktas, liksom stadens ambition att vara utsläppsneutral år 2030.
Planeringstävlingen ordnas i två delar. I första skedet får intresserade arbetsgrupper anmäla sig. Av dem väljs högst fem grupper ut för att delta i själva planeringstävlingen.
Vinnaren offentliggörs den 17 juni
Som urvalskriterier fungerar gruppernas referenser och tidigare gjorda arbeten, gruppens kunnande och sammansättning samt tidigare framgångar.
Varje grupp som kallas som tävlingsdeltagare och som levererar ett godkänt tävlingsbidrag får 7 500 euro i arvode.
Vinnaren får 20 000 euro.
Juryn har rätt att fördela vinstsumman också på något annat sätt.
Syftet är att tävlingsinbjudan skickas ut den 4 februari och att grupperna ska anmäla sig inom februari.
Tävlingsbidragen ska lämnas in den 8 maj och vinnaren offentliggörs den 17 juni.
En sådan tidtabell ska trygga att fortsättningsplaneringen kan börja i sommar.
Om allt klaffar ska de första delarna av torgets nya utseende sedan kunna genomföras om kanske ett år – förutsatt att stadsstyrelsen godkänner tävlingsförslaget på måndag.
Inte ett ord om torghandeln!?? Det är det allra viktigaste för min del, att vi får en fortsatt torghandel och att torghandlarna får hyggliga utrymmen och hyrorna inte höjs så de inte kan fortsätta! Jag struntar i fontäner och skridskobanor.