Förflytta dig till innehållet

Salut för säsongen, nu öppnar funikularen, pilgrimsleden och Gullkrona


Den här veckan kulminerar i öppnandet av flera stora, nya turismattraktioner i Åboregionen.
På fredag invigs Kakolafunikularen, på lördag öppnas vandrings- eller pilgrimsleden S:t Olofs sjöled officiellt, och på söndag öppnas Gullkrona gästhamn för allmänheten, den som har varit stängd sedan 2008.
Det är frågan om tre inbördes olika attraktioner, om man vill kalla dem så – men man vågar redan i det här skedet påstå att de alla kan bidra till att intresset för att besöka regionen ökar.
Men den allra största betydelsen de tre resmålen är att de kan öka intresset för närturism, för att uppleva äventyret i hemstaden och hemregionen.
Närturism ligger i tiden. Det framkom också på årets största nationella turismhappening, resemässan i Helsingfors i januari (ÅU 18.1.2019).
Då en hållbar livsstil och ett ekologiskt tänk vinner terräng överlag i samhället, beaktas det allt mer också under fritiden och i semesterplanerna.
I Åbo och Åboland finns en stor potential för närturism, och det handlar förstås om mycket mer än dessa tre nyheter.
Nu sammanfaller trots allt invigningen av dem till samma veckoslut, dessa tre som till sin karaktär och delvis också till sin målgrupp internt är så olika.
Funikularen har haft många egna öden och äventyr innan öppningen.
I mars 2017 tog byggnämnden i Åbo ställning till bygglovet. I det skedet trodde man att bygget skulle inledas ännu samma år, och kosta 2,5 miljoner. Startskottet för bygget gick ett år senare, i mars 2018, och slutsumman blev 5,6 miljoner.
Undra på om skattebetalande Åbobor suckat. Men det är som bekant inte endast den mer än fördubblade notan som har kritiserats.
Kritik har också dess utseende väckt – förhandsskisser och verkligheten låg långt ifrån varandra. Språkdräkten fick också kritik, i varje fall i finlandssvenskar medier, då funikularen verkade att endast bära ett finskspråkigt namn.
Åbo stad ändrade sig, när vi skriver att Kakolafunikularen öppnar på fredag heter den officiellt också så.
Trots all förhandsuppståndelse – och inte minst tack vare den – blir funikularen ett dragplåster i Åbo, åtminstone den närmaste tiden.
Att testa bergbanan – som känns som ett lite pompöst ord i sammanhanget då det handlar om en sträcka på drygt 100 meter och en sluttning man på några minuter kan avverka till fots – kan ändå för många höra till sommarens måsten.
Funikularen är den första i sitt slag i Finland och Kakolaområdet i sig är något som intresserar många Åboturister. Men det är uppe på backen man kan se på vyerna, bergbanans utsikt kommer inte att vara grejen.
Först i sitt slag i Finland är också pilgrimsleden S:t Olofs sjöled, den första av EU certifierade kulturleden i Finland.
Det finns många andra vandringsleder i regionen, men den här har genomgått den omfattande process som krävs för EU-kulturleder, och som också inbegriper krav på hur leden upprätthålls.
EU är en stor finansiär i sammanhanget, och här har det inte förekommit förhandskritik vare sig om finansiering, namn eller förverkligande.
Pilgrimer kanske det inte börja vimla av i Åbo eller Åboland, men vandrare med olika slags motiv kommer vi garanterat att se redan den första sommaren.
När ärkebiskopen på lördagen sänder iväg en budkavle till biskopen i Trondheim är det en högtidlig stund, inte enbart för arrangörerna utan för alla turismidkare längs med leden i Åbo, Pargas, Nagu och Korpo.
Högtidligt lär det bli på ön Gullkrona också på lördag. Ön som kanske kunde kallas båtturisternas Mecka, men vars gästhamn varit stängd i ett decennium.
På lördag tänker värdparet hålla tal till ön, naturen och kärleken.
Iståndsättandet av Gullkrona gästhamn görs med privat finansiering, namnet är förankrat i den åboländska historien och i förverkligandet har miljöhänsyn styrt arbetet.
I förlängningen är gästhamnens begränsade storlek något miljön tackar för.
När Visit Finland under årets resemässa ombads beskriva de viktigaste trenderna inom hållbar turism var svaret att det handlar om valet av resmål och konsumtionsvanor.
”Undvik onödig konsumtion, res lokalt och hitta autentiska miljöer där man träffar ortsbor”, det är nyckeln.
På en sådan efterfrågan har Åbo och Åboland många svar att ge, och från och med den här veckan även tre nya.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter