Förflytta dig till innehållet

Saluhallen i Åbo måste sticka ut – ”Framtidens saluhall är en saluhall och inget köpcenter”

Carina Holm
människor handlar i en lite mörk saluhall
På fem minuters gångväg från Saluhallen i Åbo finns 200 restauranger. Det gör att Saluhallen måste sticka ut samtidigt som den är ett nav för matupplevelser.

Matkulturens nav.

En träffpunkt för samhörighet kring mat och dryck och evenemang som hör ihop med det.

En saluhall och inte något köpcenter.Ja, så ser visionerna för framtidens saluhall ut i Åbo, om man får tro

Teemu Nojonen, kreativ direktör för planeringsbyrån Amerikka, som på uppdrag av Åbo stad har funderat på vad som gör en saluhall framgångsrik också i fortsättningen.

Området kring Saluhallen ska förnyas och utvecklas bland annat genom en ny detaljplan, som gäller både parkeringsområdet vid hallen och den smala gränd som finns mellan Saluhallen och KOP-kolmio.

Sparkling Wednesday och ostronskola

När det gäller verksamheten i själva saluhallen i framtiden har Nojonen bland annat tagit exempel från Torvehallerne i Köpenhamn, där man ordnar vinskola, Funky Tuesday, Sparkling Wednesday med mousserande vin och champagne på onsdagar, ”törstig torsdag”, ostronskola och danska mästerskapen i glögg.

ostar i försäljningsdiskCarina Holm
Fina råvaror. Saluhallens trumfkort är livsmedel av hög kvalitet.

– I centrum står råvarorna och noggrant utvalda livsmedel. Kring dem ordnar man evenemang och program, varje vecka eller oftare.

Eftersom en saluhall är en helhet som består av olika delar är både det intryck som de enskilda delarna ger och helhetsintrycket viktiga.

Alla de företag, med det specialkunnande som de har, som verkar i Saluhallen ska knytas ihop till en tilltalande helhet.

En saluhall har traditioner och historia

Här är traditioner och berättelser viktiga för Saluhallens själ.

– Saluhallen är viktig ur byggnadshistorisk synvinkel och företagen är anrika och har sin egen historia. Det är en viktig del av Saluhallens koncept, betonar Nojonen.

Och Saluhallen i Åbo måste sticka ut.

Han säger att det på bara fem minuters gångväg finns 200 restauranger.

– Det gör samtidigt Saluhallen till ett naturligt centrum, ett matmecka med fokus på färska och fräscha råvaror, och också en mötesplats för branschfolk.

ung pigg man med runda glasögonCarina Holm
Teemu Nojonen. Kreativ direktör för planeringsbyrån Amerikka.

En arbetsplats som visar trender

Enligt Nojonen har Saluhallen en egen plats i stadens restaurangvärld med mångsidiga nya kök från när och fjärran.

– Det är i Saluhallen som man hittar nya matfenomen och trender och också nya företag, beskriver han.

Samtidigt är Saluhallen en arbetsplats.

I dag finns det 33 företag i hallen med omkring 200 anställda.

– Saluhallen ska också vara en bra fysisk arbetsplats och det ska också finnas möjligheter att skapa samhörighet mellan dem som jobbar i hallen med fungerande personalrum. Enskilda företag ska också vid behov kunna skala upp sin verksamhet.

Ställer krav på logistiken

I Nojonens vision är Saluhallen också en distributionscentral, därifrån råvaror och mat körs ut till restauranger, återförsäljare och kunder på ett hållbart sätt.

– Det ställer krav på hur sopor hanteras och återvinns. Hur man ska lösa parkeringen så att distributionen fungerar från Saluhallen här i centrum av Åbo blir en intressant fråga.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter