Sällsynta lökblommor bevaras i Casa Haartmans trädgård i Nådendal – öppet hus på lördag


Till vänster museiamanuens Maria Jansen och bredvid henne forskaren Sirkka Juhanoja. Foto: Klara Fält
Ett så kallat klonarkiv bestående av olika lökblommor har upprättats i Casa Haartmans trädgård i Nådendal.
Lökblommor är populära i finska trädgårdar och de hör till de växter som blommar först på våren. Lökblommor har funnits i Finland sedan 1600-talet, men först på 1800-talet blev de vanliga i trädgårdar här.
De växtstammar som funnits i Finland en längre tid har anpassat sig till vårt klimat, och är därmed tåliga och förökar sig väl. Lökblommorna som säljs i butiker och idag är vanligast i de finska trädgårdarna är däremot på senare tid importerade hit. Eftersom de inte anpassat sig till klimatet måste de ofta planteras om varje år.
Syftet med det nya klonarkivet i konstnärshemmet Casa Haartmans trädgård i Nådendal är att bevara de gamla tåliga växtstammarna. Projektet inleddes år 2015 då insamlingen av lökblommor började.
– Vi uppmanade folk att ta kontakt ifall de hade lökblommor i sin trädgård som funnits där en längre tid. Kriteriet var att växtstammarna skulle vara från 1950-talet eller tidigare, berättar Sirkka Juhanoja, forskare på naturresursinstitutet.
Hundratals bidrag skickades in
Folk kunde alltså skicka in bidrag där de berättade om sina lökblommor och deras härkomst. Många skickade också in gamla trädgårdsfotografier eller familjememoarer där lökblommorna nämnts.
– Vi fick över 600 bidrag från så gott som alla delar av landet, främst från privatpersoner. På naturresursinstitutet gick vi sedan igenom och värderade bidragen och samlade därefter in de mest värdefulla växterna. Sammanlagt blev det kring 300 växtprov.

I klonarkivet finns bland annat flera olika sorters stjärnnarcisser. Foto: Klara Fält
Växterna har upptagits för långtidsförvaring och forskning till naturresursinstitutets genbank i Pikis.
– För att stöda genbanksverksamheten ville vi också grunda ett litet klonarkiv för växterna. Vi valde Casa Haartman för att allmänheten också skulle kunna se arkivet. Dessutom är trädgården omgiven av staket och därmed skyddad från till exempel hjortar.
Casa Haartman ägs av stiftelsen för Åbo Akademi sedan 2017 och fungerar som museum.
I oktober planterades växterna och nu blommar och trivs flera av dem i trädgården.
– Vi valde att ta hit växter som blommar i maj och juni. Dessutom valde vi växter som inte sedan tidigare finns i trädgården.
Bland blommorna finns till exempel flera olika sorter av tulpaner och narcisser.

Olika sorter av Apeldoorn Darwinhybrider blommar nu i trädgården. Foto: Klara Fält

Darwinhybrid. Foto: Klara Fält
För tillfället pågår också ett likadant insamlingsprojekt för pioner.
– Vi har redan en tid samlat in olika pioner men vi saknar fortfarande några sorter såsom Alba Plena, Mutabilis och dillpion. Ifall man har gamla växtstammar av dessa arter på sin gård får man gärna höra av sig till naturresursinstitutet.
Utöver det nya klonarkivet för lökblommor, har ett liknande arkiv för gamla grönsaksstammar också nyligen upprättats på Kurala Bybacke.
Sedan förr finns i Finland dessutom klonarkiv för kultur- och prydnadsapel, dahlia, buskrosor, humle samt örter och naturläkemedel.
Säsongsöppning på lördag
På lördag är det säsongsöppning för Casa Haartman och i samband med öppningen kommer det nya klonarkivet att presenteras.
– Klockan 11 och 13 presenteras arkivet och jag kommer också att berätta lite om trädgårdens historia överlag, säger museiamanuens Maria Jansen. Därtill är det öppet hus på Casa Haartman mellan klockan 12 och 15.

I Casa Haartman bodde den mångsidiga kulturaktören Axel Haartman tillsammans med sin hustru Hedvig. Huset är ritat av Åboarkitekten Erik Bryggman, och fungerar i dag som museum. Foto: Klara Fält
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.