Sällsynta fynd i gamla gravar i S:t Karins – de döda skyddades med björnskinn och fjädrar

Arkeologiska utgrävningar vid Ravattula träkyrka i S:t Karins har gett ny information om 1100- och 1200-talets begravningstraditioner.
Under åren 2010–2016 grävde arkeologer vid Åbo universitet upp 61 av de cirka 400 gravar som finns i området. Kropparna och benen var förmultnade, men man hittade intressanta rester av fibrer från bland annat björnfällar som har använts för att skydda kropparna.
– Hittills har man hittat rester av björnskinn i endast ett par gravar i Finland. På järnåldern var björnen ett mytiskt djur och skinnen placerades ofta ut framför kyrkornas altaren, säger arkeolog Tuija Kirkinen vid Åbo universitet i ett pressmeddelande.
Man hittade också fibrer av lodjur, bäver, hermelin och hund.
Forskningsprojektet i Ravattula
inlands första kyrka byggdes på Korsbacka i Ravattula i mitten på 1100-talet.
Arkeologen Juha Ruohonen vid Åbo universitet leder ett forskningsprojekt som finansieras av Alfred Kordelins stiftelse.
Ruohonens senaste vetenskapliga artikel om Korsbacka har publicerats i år i tidskrifterna Zeitschrift für Archäologie des Mittelalters och Suomen Museo.
Forskarna har hittills hittar över 2 000 föremål i sina arkeologiska utgrävningar på Korsbacka. Bland föremålen finns till exempel krukskärvor från romersk järnålder, smycken, arbetsredskap och knivar.
Uppdateringar om forskningsprojektet publiceras regelbundet på webbsidan ravattula.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.