Förflytta dig till innehållet

Sällsynt fjäril kan stoppa gräsklippning i Kimito gamla centrum – fastighetsägare inte pigga på idén

Emilia Örnmark
gräsmatta framför 2 byggnader
Bland annat denna gräsmatta, vid Actiwell och Tingshuset, kan skyddas som livsmiljö för fjärilen rödklintrotvecklaren. Tingshuset är den gula byggnaden längre bort.

En i Finland sällsynt fjäril – rödklintrotvecklaren – har man länge känt till att finns i gamla centrum i Kimito. Dess levnadsområden kartlades år 2018. Nu kan det bli aktuellt att skydda de områden där fjärilen håller till, eftersom den enligt naturvårdsförordningen ska ha särskilt skydd.

Under 2000-talet har arten påträffats regelbundet endast längs vägrenar i Kimito centrum.

brun nattfjärilBert Gustafsson
Så här ser en rödklintrotvecklare ut.

I ett utlåtande från Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd, riktat till NTM-centralen, anses det vara extremt viktigt för rödklintrotvecklarens överlevnad att platserna där den förekommer skyddas. Kommunen ser det som viktigt att NTM-centralen fastställer gränserna för de områden där fjärilen förekommer och att området efter det sköts på ett sätt som gynnar artens förekomst.

Förslaget om hur man kunde skydda fjärilens levnadsområden går ut på att man låter vegetationen växa fritt varje år fram till augusti, då gräset skulle slås. Att klippa gräsmattan skulle alltså framöver inte vara aktuellt. Förslaget kommer från Kari Nupponen som gjort inventeringen, men det är NTM-centralen som i sista hand beslutar om vilka metoder man ska använda sig av.

Vid Tingshuset, Sparbo och Actiwell

Fjärilen finns på fyra mindre områden längs tre vägrenar och mindre gräsmattor vid Domarringen och Vretavägen, nästan ända fram till äldreboendet Pasendo.

Områdena finns i närheten av gymmet Actiwell, det gamla Tingshuset och vid Bostads Ab Sparbo. Sammanlagt handlar det om ett område på 1 420 kvadratmeter.

Gemensamt för områdena är att de är solexponerade sluttningar, där det växer rödklint – rödklintrotvecklarlarvens värdväxt.

gräsmatta vid asfaltvägEmilia Örnmark
Även på denna grässluttning har fjärilen upptäckts. Till vänster syns äldreboendet Pasendo.

Inte lämpligt med vildvuxna ängar i centrum

En av fastighetsägarna i området är Yngve Lignell, som äger Tingshuset. Han motsätter sig skyddsåtgärderna och tycker inte det är lämpligt att ha vildvuxna ängar mitt i Kimitoöns största tätort, speciellt inte på ett område med skyddade byggnader som detta.

Tingshuset är ritat av Erik Bryggman och byggnaden har angetts som byggnad av riksomfattande eller regional betydelse som ska skyddas. Byggnaden har nyligen renoverats och meningen är att de yttre områdena ska rustas upp för att motsvara byggnadens kulturhistoriska värde. Lignell anser att vilt växande gräs framför byggnaden inte uppfyller planens målsättning.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitets artdatabank är rödklintrotvecklaren inte sällsynt i övriga Europa: den förekommer från Västeuropa till Mongoliet i öster. Därför anser Lignell att det inte kan vara motiverat eller skäligt att med så här kraftiga åtgärder begränsa privatpersoners rätt att använda sin egen gårdsplan.

– Nämnden är inte insatt i det här ärendet, tycker Lignell.

På samma spår som Lignell är Roger Hakalax, disponent vid Sparbo. Han är själv medlem av bygg- och miljötillsynsnämnden, men anmälde jäv i det här ärendet.

– Vi är intresserade av att fortsätta som tidigare, med de frivilliga skyddsåtgärder vi gjort, säger Hakalax, och syftar på den ena sluttande gräsmattan nära bostadshusen, där man i många år låtit bli att klippa ner rödklinten.

en mindre gräsmatta på ett sluttande område framförflervåningshusEmilia Örnmark
På den här gröna fliken vid Sparbo är förekomsten av fjärilen riklig. Här har man inte heller tidigare klippt ned blomman rödklint.

Hakalax tycker dock att det här skulle räcka och att det är viktigt att hålla centrumbilden snygg. Han anser att oklippta gräsmattor förfular centrum och sänker värdet på fastigheterna. Dessutom tänker han sig att ett fredande av området kunde försvåra framtida utveckling här, som till exempel byggande av garage.

Enligt Kimitoöns miljöinspektör Camilla Puranen kan man ansöka om undantag för att göra vissa saker på området, och om fjärilen försvinner härifrån kan beslutet upphävas.

Enligt bygg- och miljötillsynsnämndens ordförande Patrik Sjöblom (SFP) fördes ingen mer omfattande diskussion om ärendet på mötet i måndags, även om det fanns de som tyckte att området kan komma att se stökigt och ovårdat ut. Sjöblom känner till att rödklint även innan sparats på området och att fjärilen är vanlig i Europa.

Enligt naturvårdslagen är det förbjudet att förstöra eller försämra förekomstplatser som är viktiga för att en art som kräver särskilt skydd ska kunna fortleva.

Rödklintrotvecklaren

  • En fjäril som flyger från mitten av juni till mitten av augusti.
  • Ses främst om kvällen.
  • Finns på väldränerade marker där larvens värdväxt rödklint förekommer.
  • Färg: mörkbrun, strimmad. Huvud och mellankropp mörkt ockragula till gråbruna.
  • Har i Finland påträffats på Åland och i den sydvästliga delen av fastlandet.
  • Inte sällsynt i övriga Europa: förekommer från Västeuropa till Mongoliet i öster.

Källa: Artfakta.se

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter