Förflytta dig till innehållet

Sälj Åbos mest kända balkong!

I fjol sågs den av över en miljon finländare. Likaså året innan, och året innan.

Den är Åbos mest kända balkong på teve, men knappast alls marknadsförd för stadens besökare.

Det handlar förstås om Brinkalahusets balkong, där julfred i Åbo utlysts sedan år 1886 (själva utlysningen har ännu längre anor). Enligt Finnpanel nådde tv-sändningen över 1,5 miljoner tv-tittare år 2020 och var fjolårets femte mest sedda tv-program.

Men för en inhemsk turist som kommer till stan – i dessa inrikesturismens tider – förblir balkongen en doldis. Åbo säljer inte sitt nationellt bäst kända varumärke.

I åratal har Gamla stortorget varit Åbo stads sorgebarn. Projekt och planer för att liva upp omgivningen har gjorts upp, fallit i glömska och stilla begravts. Visst talar stadens kanske värdigaste och vackraste miljö för sig själv – för den som hittar dit. Intrycket blir dock knappast bestående då det saknas en orsak att stanna upp och andas in den historiska och estetiska digniteten.

Turun Sanomat berättade den 17.1 att det igen är dags för ett nytt utvecklingsprojekt i stadsdel nummer 1. Området som nu ska utvecklas sträcker sig från Tomasparken till Gamla stortorget.

Till projektplanerarna hör förutom Åbo stad bland andra Åbo Akademi, Stiftelsen för Åbo Akademi och Åbo universitet (TY). Aktörerna kring stortorget befarar dock att planeringen förs på en så storvulen nivå att de små, konkreta åtgärder som kunde liva upp Gamla stortorget aldrig landar där de ska. I åratal har man till exempel efterlyst ett attraktivt café.

Åbo stad gjorde årtiondets bragd då man i somras på nästan nolltid lyckades bygga upp en uteservering på Domkyrkotorget. Titta vad staden kan bara man vill! Serveringen blev populär och livade betydligt upp området kring Domkyrkan. Stämningen särskilt i serveringens parkdel var under ljumma julikvällar just så mellaneuropeisk som marknadsförarna brukar drömma om då det pitchas kring centrumutvecklingen.

Stan är att gratulera till att det blir en fortsättning i sommar. Domkyrkans uteservering hör definitivt till det som kan sättas på coronapandemins pluskonto.

Fler gågator, cykelvägar och uteserveringar brukar normalt höra till det som belackarna avfärdar som onödiga drömmerier i en stad med finländskt klimat. Infrastruktur för mer utevistelse (utanför bilen) avspisas som orealistiskt och dyrt på grund av november till och med mars.

Men måste det vara så svartvitt? I december visade stadens beslutsfattare igen prov på det omhuldade tänket utanför boxen. Stadsmiljönämnden beslöt att delar av Kristinegatan i kärncentrum i sommar ska bli gågata och skapa en fotgängarzon som förbinder Universitetsgatan med åstranden. Mellan Eriksgatan och Slottsgatan erbjuder Kristinegatan redan ett tvärsnitt av modern kommers med trendig second hand, säljande lokal design och snitsiga restauranger. Perfekt läge för fler flanörer – och märk väl under den ljusa årstiden. Att helt stänga gatan för biltrafik är knappast möjligt på grund av varutransporter och infarten till Stockmanns parkeringshus men en hybridlösning till sommaren är väl värt ett försök.

Det är bara några månader kvar till sommaren och 11 månader till nästa julfred. Också i år kommer de stora turistströmmarna i Åbo att bestå av inrikes besökare.

Det nya Salutorget ska snart bli färdigt. Åstranden har målmedvetet piffats upp sedan 1990-talet. Domkyrkotorget får sin uteservering och attityderna till fotgängare mjuknar sakta.

Men Gamla stortorget då? Kunde den verksamma planeringsgruppen överraska och slå till med snabb tidtabell? Pop up-café redan i sommar till exempel? Det finns månader kvar att agera och gott om driftiga lokala krögare. Medeltidsmarknaden, Kesärauha- och Down by the laituri-festivalerna –  som tillfälligt väckt torget till liv – känns dessvärre som osäkra kort ännu inför sommaren 2021.

Och minst lika snabbt behöver staden rycka upp sig kring sin dolda pärla. Rummet i Brinkalahuset, därifrån Mika Akkanen stiger ut för att utlysa fred går – enligt stadens webbsajt –  visserligen att hyra för privata möten och kallas till och med för ”Julfredsrummet”. Men tänk om man kunde bygga upp en liten utställning där?

Bjuda in stadsbor och turister att kliva ut på balkongen och teatraliskt uttala de väl kända fraserna ”Imorgon, vill Gud…”. Kanske till och med iklädda glasögon som med förstärkt verklighet-teknik (augmented reality) skapar en vision av torget fyllt av tiotusentals julaftonsfirare?

Sälj balkongen bättre, Åbo stad! Skylta åtminstone! Svenskarna, tyskarna och ryssarna som inget vet om vår nationella tradition kommer ändå inte hit just nu. Läget är därför gyllene att med enkla medel ge stadens inhemska besökare en upplevelse – och en förklaring till varför Gamla stortorget är något de faktiskt sett på teve.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter