Säkerhetsavstånd leder till långa köer vid skidliftarna – men de inhemska turisterna räddar inte säsongen

Det har uppstått långa köer vid skidliftarna då finländarna har åkt på skidsemester över julhelgen. Jouni Palosaari, vd för Levi Ski Resort, säger att antalet besökare är på samma nivå som tidigare år.
– De utländska turisterna saknas, men de har ersatts av inhemska kunder, säger Palosaari.
Då utlänningarna vanligtvis hyr utrustning, går på rensafari och åker motorkälke och hundsläde, är finländarna främst intresserade av att skida.
– Företagarna som säljer tilläggstjänster är de stora förlorarna.
På resebranschorganisationen Lapin Matkailuelinkeinon Liitto bekräftar man till stora delar Palosaaris analys.
– Det har varit ganska livligt vid skidcentren i Levi, Ylläs, Saariselkä och Pyhä-Luosto, men de övriga destinationerna har det fortsättningsvis svårt, säger verksamhetsledare Nina Forsell på Lapin Matkailuelinkeinon Liitto.
Enligt Forsell kommer turismbranschen i Lappland att förlora cirka två tredjedelar av sin omsättning i år, trots att det har skett en tillströmning av inhemska skidturister under julen och nyåret.
– Vi talar nu om en två veckors period. Den inhemska turismen kan inte uppväga det bortfall som har uppstått då utländska turister har uteblivit på grund av pandemin, säger Forsell.

Färre flyg- och tågresenärer
På Finnair vill man inte ge några siffror på antalet resenärer som har rest till Lappland med bolagets flyg under jul- och nyårshelgen.
– Vi har färre flygturer och mindre flygplan som sköter trafiken till Lappland i år jämfört med situationen i fjol. Avsaknaden av de utländska turisterna har påverkat efterfrågan negativt, säger kommunikationsdirektör Päivyt Tallqvist på Finnair.
VR uppger att bolaget har sålt omkring hälften så många resor som förra julen.
Enligt Levis vd Jouni Palosaari beror de långa köerna vid skidliftarna främst på coronasäkerheten – endast varannan plats i skidliften fylls, vilket betyder att bara hälften av liftarnas kapacitet används.
– Egentligen är jag ganska nöjd över de långa köerna, det visar att våra kunder är ansvarsfulla och håller säkerhetsavstånd.

Är det säkert vid skidorten med tanke på mängden människor och coronaepidemin?
– I Lappland finns mycket utrymme och nu talar vi om utomhusaktiviteter, vilket antagligen är säkrare än att trängas i till exempel Helsingfors.
Skidcentret kräver bland annat att kunderna bär munskydd då de hyr utrustning och att utrustningen desinficeras. Samtidigt har en stor del av affärerna flyttat till nätet. De finländska skidturisterna har främst anlänt med egen bil.
– Vi måste ändå minnas att kunderna bär ansvaret i sista hand. Om de inte beter sig ansvarsfullt så finns risk för exponeringar.
Sjukvårdsdistriktet ser inga problem
På Lapplands sjukvårdsdistrikt ser man inte några större risker för att smittan ska spridas i skidcentren under nyårshelgen.
– Risken att bli smittad av coronaviruset vid skidliften är ganska liten. Eventuella smitthärdar kan däremot uppstå i nattklubbar och after ski-barer där folk trängs i små lokaler, säger infektionsöverläkare Markku Broas på Lapplands sjukvårdsdistrikt.

Lappland är fortfarande på den så kallade basnivån i klassificeringen av smittläget. Incidensen i Lappland har de två senaste veckorna varit 24 coronafall per 100 000 invånare då genomsnittet i hela landet är 71,3. Sjukvårdsdistriktets siffror beaktar också de resenärer som har insjuknat i Lappland, men är mantalsskrivna på annan ort.
– Eftersom statistiken uppdateras med en till två veckors fördröjning kommer vi att få veta först nästa vecka om trängseln på skidorterna har orsakat nya smittkedjor, säger Broas.
Den här veckan har Lapplands sjukvårdsdistrikt registrerat tre nya fall av coronaviruset.
– En av de smittade personerna är utsocknes och de två andra har smittats utanför Lappland, säger Broas.
Bär företagarna ett ansvar för att förhindra trängsel på skidorterna?
– Jag ser inga större problem vid skidcentren just nu. Såväl skidturisterna som företagarna bär ett ansvar för att man tryggar avstånden, använder munskydd inomhus och sköter sin handhygien.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.