Säkerhet och utrikespolitik i fokus i samtal mellan presidenten och åländska höjdare
President Sauli Niinistö diskuterade med representanter för landskapet Åland på torsdagen. Vid distansmötet behandlades det rådande säkerhetslägets inverkan på Finlands utrikes- och säkerhetspolitik samt aktuella frågor som gäller Åland, sägs det i ett pressmeddelande från Presidentens kansli.
I distansmötet deltog lagtingets talman Bert Häggblom och vice talmännen Roger Nordlund och Katrin Sjögren, lantrådet Veronica Thörnroos och vice lantrådet Harry Jansson, lagtingsdirektören Susanne Eriksson samt landskapsregeringens rättschef Michaela Slotte.
Egentligen har det ringa betydelse vilken synpunkt man blåögt har på Åland, för dylika avtal som Geneveavtalet om Ålands demilitarisering, för det pappret kommer vid en grov kris och ett anfall från öst, att användas till helt andra ändamål. Faktum är att Åland hör till Finland och utgör även en militärstrategisk betydelse för såväl en anfallande fiende som för riket Finland i helhet. Därför kommer Åland att höra till de områden som allra först kommer att utsättas för ett anfall och försök om förstörelse, ifall det skulle gå så illa, att Finlands försvar av Åland skulle misslyckas, vilket dock icke är trovärt. Så den demilitariseringen kan nog glömmas omedelbart vid hot om en krigisk akt mot landet! Kan vara värt att i tid börja se något mer realistiskt på dylika frågor där ute på holmen!
Funderingar kring det globala säkerhetsläget för tillfället: ”Då råttan trängts in i ett
hörn och känner sig hotad, blir den ytterst farlig även för människan, emedan den
hoppar upp och försöker nå den svagaste punkten för att kunna hugga sina starka
och vassa tänder i strupen och slå två flugor med en smäll, alltså suga blod och
samtidigt tillintetgöra motståndaren oberoende om hotet varit verkligt eller inte,
det spelar ingen roll, helt egalt”….