Sagalunds museum i Kimito presenterar ”Godisgröt och gående hus”

”Godisgröt och gående hus” är Sagalunds museums nya utställning i Kimito. I den kan man bekanta sig med barns idéer och tankar om framtiden. Dessutom är det möjligt att själv stiga in i en tidsmaskin för att fundera över framtiden.
Utställningen är öppen då museet är det (tisdag-söndag) fram till den 17 september.
Enligt ett pressmeddelande från Sagalund presenterar utställningen metoder för historieåterblick samt framtidsverkstäder. Dessa har utvecklats inom projektet ”Framtidsverkstäder för barn på museer” på Sagalunds barnkulturcenter.
I verkstäderna deltog bland annat elever från Amosparkens skola och Kemiönsaaren keskuskoulu i Kimitoön samt Sirkkulan koulu i Salo.

Både ”godisgröt” och ”gående hus” i utställningens namn är hämtade av barns beskrivningar av framtidshus. En av deltagarna kommer att ha ett hus som går på befallning, medan en annan kokar godisgröt i sitt framtida kök.
”Jag har ett hus som kan gå”
Så här säger en av deltagarna i framtidsverkstäderna:
”Jag har ett hus som kan gå. Man kan bara säga när som helst att det ska gå. Och då går det och man känner inte alls när det går. Och där uppe finns det en typ säng så man kan sova där och typ se genom det runt fönstret. Här är en pool och ett äppelträd som alltid följer med vart det där hus än går. På det där huset finns det en restaurang, var man kan beställa vad man vill och det kostar ingenting. Elen till mitt hus kommer från solpanel som finns här uppe på taket. Bakom mitt hus finns ett växthus som är gjort av glas och där växer magiska grönsaker som man kan önska vad dom ska bli. Dom ser först alldeles lika ut, men sen när man önskar vad det ska bli så blir det. Man ska också själv sköta dom för att man ska få motion.”

Utställningen presenterar projektets resultat
Syftet med projektet var att utveckla metoder för hur barn kan göra sig hörda genom framtidsverkstäder på museer.
I projektets fyra pilotverkstäder utforskade barngrupper först det förflutna med Sagalunds museipedagoger. Efter det föreställde de sig och synliggjorde sina egna idéer om framtiden tillsammans.
Den nya utställningen presenterar resultaten från projektet.
Metoderna sammanställs till en metodguide som publiceras senare i sommar.
– Det är viktigt att komma ihåg att barnen har rätt att uttrycka sina åsikter och påverka redan här och nu. Enligt studier spelar kreativitetsutbildning, konst och kultur en viktig roll för att uppfostra framtida förändringsmakare. Nya metoder behövs för att lära ut framtida färdigheter, såsom samskapande eller framtidskunnighet. Sådant ville vi prova på att göra på ett museum med det här projektet, säger projektkoordinator Kristiina Tiainen i pressmeddelandet.
Vad vill vi ha och inte ha i framtiden?
Så här svarar några av deltagarna (åk 4) i framtidsverkstäderna om vad de vill ha och inte ha i framtiden:
- ”För att alla skulle få vara fria. Kärlek är värdefullt. Alla är värdefulla. Alla borde få en hobby. Alla har rätt till vänner och leksaker. Alla har rätt till mat och kläder, pyssel och färger. Alla borde få vara med i en tradition. Mat. Alla ska få leva ett bra liv. Inte djurplågeri. För att alla ska ha en familj.”
- ”Vill ha en armé som skyddar oss om det blir krig. Vi vill inte ha krig. Vi vill ha kalas. Vi vill ha varmt. Vi vill ha dans.”
- ”Vi vill ha fred. Vi vill ha skola, is, skrinna, fred, hjälpa varandra, vara med familjen, ta sig fram med roddbåt och inte använda så mycket gas, vara med vänner.”
- ”Vi vill ha mera fritid, man behöver inte så mycket skola, man kan bara googla. Man behöver bara lära sig att läsa och skriva och lite matte. Vi vill inte att det finns krig i framtiden.”
Sagalund museichef John Björkman anser att museer är särskilt bra ställen att reflektera över framtiden eftersom museer färdigt erbjuder ett långt tidsperspektiv.
– Genom att förstå hur vi utvecklats hittills, kan vi också få aningar om hur utvecklingen kunde fortsätta, säger han.

I projektet anställdes fyra konstnärer och konstpedagoger från olika fält. Också personal från Sagalund var involverad, samt en framtidsforskare och etolog.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.