Sagalunds museum behöver mer volontärer – ordnar trädgårdstalko

De volontärer som ställer upp för Sagalunds museum i Kimitoön behöver förstärkning. Volontärverksamheten har legat så gott som nere under coronaåret, men innan det fanns 15 till 20 aktiva volontärer.
Enligt Fredrika Henriksson vid museet är flera av dem som ställer upp över 85 år gamla, och orkar inte nödvändigtvis med insatser som till exempel krattning.
Just nu är det hög tid att ställa Sagalunds omfattande trädgårdar i ordning. Sagalunds trädgårdsmästare Sari Kippilä har mycket att stå i med inför säsongen, och därför ordnar man på måndag ett trädgårdstalko. Man kan delta klockan 10–12 eller klockan 16–18.

– Mest handlar det om att ta bort buskar och sly, främst runt de stora husen på området. Men vi kommer också att klippa ner lupiner. Det räcker med att klippa ned dem två gånger för att de ska minska, säger Kippilä.
Med sig behöver man bara stövlar och handskar.
Hopp om att locka nya med
Talkot hoppas man ska vara en inkörsport för nya volontärer.
– Som volontär behöver man inga förhandskunskaper. Alla är bra på något och vi försöker hitta folks starka sidor och lyfta fram dem, säger Henriksson.
Alla är välkomna som volontärer, men eftersom det är främst dagtid träffarna äger rum siktar man nu in sig på nyblivna pensionärer. Men vill någon som jobbar om dagarna vara med tror Henriksson nog att det går att ordna.

En volontär gör det hen är bra på
Vid måndagsträffarna ett par gånger i månaden brukar volontärerna få välja mellan fler olika uppgifter. Det kan till exempel handla om sömnad, om att paketera varor till museiboden eller om att tillverka varor – sådant som det just då finns behov av.
Det finns också en grupp män som jobbar på att rusta upp Sagalunds gamla Citroën, som använts fram till år 1965. Många av dem är händiga på att snickra och har byggt bland annat en rullstolsramp vid Sagalundgården och odlingslådor och en pergola i den så kallade Sinnenas trädgård som öppnade för ett år sedan.

Volontärerna hjälper också till under evenemang som till exempel Sagalund lever, som i år går av stapeln den 17 juli under temat trädgård.
En viktig sida av volontärverksamheten är samvaron.
– Då volontärerna samlas brukar det var ett sorl av prat och röster, berättar Henriksson.
Träffarna startar alltid med en kopp kaffe.

Volontärer också i Dalsbruk och Björkboda
Totalt finns kring 50 volontärer på museets listor, men många av dem är inte längre aktiva. Volontärverksamhet bedrivs också vid Dalsbruks bruksmuseum och vid Björkboda låsmuseum, och även där tar man gärna emot fler hjälpande händer.
– Volontärerna är oerhört viktiga för museet. Allas insats är viktig. Det volontärerna gör tar inte arbetet ifrån oss anställda, utan ger oss mer tid för andra arbetsuppgifter, poängterar Henriksson.
Volontärverksamheten drivs av Sagalundgillet, som är en understödsförening för Sagalunds museum. Verksamhetsbidrag får man från Kimitoöns kommun.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.