Förflytta dig till innehållet

Sagalund lördagsöppnar för hantverksstunder – vill erbjuda motpol till skärmtittande

Emilia Örnmark
dam i gammaldags kläder stoppar en socka
Hantverkaren Minna Mollgren håller i trådarna för Sagalunds museums nysatsning.

”Levande lördagar” kommer från och med den här veckan att erbjudas av Sagalunds museums barnkulturcenter i Kimito. Programmen kommer att kretsa kring traditionella sysslor, hantverk och arbetstekniker och erbjuda kulturhistoriska perspektiv på ekologi, sparsamhet och resurssnålhet.

För att möjliggöra det här har man anställt hantverkaren Minna Mollgren. Med start den 9 oktober kommer hon att finnas på plats på museiområdet, främst i Falla, varje lördag fram till sommaren.

För detta projekt har museet fått tilläggsfinansiering från Undervisnings- och kulturministeriet.

– Vår verksamhet för barn är unik och speciell, och det här är ett sätt att utveckla den, säger museichef John Björkman.

Det här är också ett sätt att erbjuda en motpol till digitala plattformar och – lärmiljöer och annat skärmtittande. Under lördagarna får barnen vara kreativa och skapa med händerna. Det här går hand i hand med strävandena om att lantgården Falla på museiområdet ska vara levande.

Nytt tema varje lördag

Verkstäderna riktar sig främst till barn i skolåldern, men somliga lördagsteman kan lämpa sig lika bra för vuxna. Varje lördag presenteras ett nytt tema inom hantverk, till exempel kommer man den första gången att få lära sig om broderi. Ett annat tema under hösten är tillverkning av nallar och dockor av returtyger, samt enkla metallarbeten genom luffarslöjd.

– Återvinning är i fokus. Vi kommer också att göra häften av överblivet papper, som till exempel räkningskuvert. Det finns en enorm rikedom i gamla hantverk. Förutom de praktiska färdigheterna får vi bland annat utlopp för stress och träning i kreativ problemlösning, det vill säga kunskaper som är viktiga både i skolan och i arbetslivet, säger Mollgren, som själv inte kan tänka sig att leva utan hantverk.

Material finns i överflöd hos museet, men man kan också ta med sig eget. Vissa gånger kan en liten materialavgift tillkomma. Ingen anmälan behövs.

Stor röd träbyggnadEmilia Örnmark
I Falla i Sagalund bjuds det på levande lördagar fram till sommaren.

Utbildad inom fornteknik

Företagaren Minna Mollgren har förutom studier i guldsmide gått en utbildning i fornteknik på två år, varifrån hon blev färdig år 2018. Utbildningen fokuserar på förhistoriskt hantverk och Mollgren har tillägnat sig ett brett kunnande.

– Varje vecka hade vi ett nytt ämne och åkte runt en hel del. Till exempel klippte vi får med en riktig fårsax, tvättade ullen, tovade och vävde den, berättar Mollgren.

Hon uppskattar att få lära ut sina kunskaper för att få teknikerna att leva vidare. Som företagare gör Mollgren bland annat smycken av naturmaterial som horn, ben och näver.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter